Wat is mijn levensdoel? Zo kom je erachter

Wat is mijn levensdoel

Levensdoel in de dop

”Er zijn van die noemenswaardige mensen die in de wieg al weten wat hun levensdoel is. Toen Tim nog gewoon Tim was, wist hij als klein manneke al dat hij de meest beruchte deelnemer van Temptation Island wilde worden. Timtation: dat waren nog eens tijden. ” Aldus Luuk Ikink, aan wie ik het voorwoord niet meer zal geven. Sommige mensen lijken daadwerkelijk geboren met een missie, zoals de Afghaanse Malala Yousafzai. Als elfjarige strijdt ze al voor gelijke rechten voor schoolgaande meisjes. Met zeventien jaar heeft ze de Nobelprijs van de vrede al in haar zak. Louise Hay, Eckhart Tolle en Ophray Winfrey: allemaal mensen met een helder levensdoel, maar wat als je geen idee hebt?

Doel versus wat is mijn levensdoel

Wanneer je slecht in je vel zit, ben je soms al blij dat je jouw blablabla-chocoladevla-onesie hebt ingeruild voor een broek met knopen. Het kan zo zijn dat de dag zo goed mogelijk doorkomen jouw doel is. Het beste uit je leven halen. Je voortplanten, de wereld ontdekken of simpelweg gelukkig zijn. Dit zijn allemaal mooie doelen om na te streven in het leven, maar wat geeft jou nu echt zingeving? Wat is het alles overkoepelende doel in jouw leven?

Wat is mijn levensdoel: zo ontdek je het

Het hebben van een levensdoel (dit zijn er vaak meerdere) zorgt voor zingeving. Zeker wanneer je hele piramide van Maslow gevuld is, zul je merken dat het leven hier om draait. Boven zelfverwerkelijking zal dan ook eigenlijk zingeving dienen te staan. Hoe ontdek je nu wat jouw levensdoel is? Stel jezelf de volgende vragen.

  • Waar word ik blij van?
  • Wat kan ik goed (wat zijn mijn talenten)?
  • Wat zou ik doen met mijn tijd als geld, opleiding en omstandigheden geen rol spelen?
  • Waar sta ik voor?
  • Wat wil ik bijdragen aan de wereld?
  • Spoel daarna even door naar de toekomst; wanneer je oud, grijs en hopelijk voldaan bent. Als je terugkijkt op je leven; waar ben je trots op en wat heb je bereikt? Wanneer voelde ik mij het meest voldaan?

Dit zijn allemaal vragen om achter jouw levensdoel(en) te komen.

Doen, doen, doen

Nu je de vragen beantwoord hebt is het tijd om te doen. Onderneem actie en ga de dingen ondernemen waar je blij van wordt. Beoefen je talent en kijk of je een combinatie van dit alles kunt maken. Word je blij van geven? Kijk of je van microniveau naar macroniveau kunt gaan.

Hoe mediteren kan helpen om je levensdoel te (her)ontdekken

Het kan zo zijn dat jouw levensdoel op een dieper niveau verborgen ligt in je onderbewustzijn. Wanneer je naar binnen keert maak je ruimte voor je levensdoel om zich aan jou te tonen. Zoek de stilte op, zodat je de antwoorden in jezelf kunt horen. Luister naar jouw innerlijke stem. Ga voor verstilling door bijvoorbeeld een Vipassana te doen, mediteer, mediteer én mediteer. Heb geduld als het om meditatie gaat: je levensdoel zal zich vanzelf aan je tonen. Zo ontvouwde mijn levensdoel zich in Savasana na een diepe ademsessie van Wim Hof. 

>>Scroll naar beneden voor een test om erachter te komen wat jouw levensdoel is.

Test: wat is mijn levensdoel

Nyepi is gek op testen, zoals deze persoonlijkheidstest. Doe hier de test: wat is mijn levensdoel. Benieuwd naar mijn uitslag? Die komt volledig overeen met één van mijn levensdoelen. Accurater kan haast niet….

>>Doe hier de test: wat is mijn levensdoel.

Testuitslag van online magazine Nyepi

Your master purpose in life is to spread happiness. You will always see the optimism in life no matter how dark it may seem. You can distinguish the lightness from the darkness and this is what takes you to another level. With happiness everything can be cured and your purpose is to spread this feeling in times most needed.

Mijn levensdoel

Mijn levensdoel(en) zijn om onvoorwaardelijke liefde te verspreiden én mensen de tools bieden hoe ze zichzelf kunnen helen (zelfs van depressies). Het eerste doel daagt mij uit om liefde boven angst te kiezen en om een zo goed mogelijk mens te zijn. Niet alleen voor mijn dierbaren, maar juist ook voor onbekenden. Het tweede doel zorgt ervoor dat ik nooit ben uitgeleerd en open sta voor alles; met als doel deze kennis aan zoveel mogelijk mensen door te kunnen geven.

Wat als je nog steeds geen antwoord hebt

Heb je na het beantwoorden van de vragen en urenlange meditatie nog geen idee wat jouw levensdoel is? Stop dan vooral met zoeken, want je wilt niet aan het leven voorbij gaan. Misschien is het wel jouw doel om geen doel te hebben en open te staan voor alles wat je onderweg tegenkomt.