De kracht van kwetsbaarheid

kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid willen zien 

”Yin is niet zo mijn ding”, zegt de moeder. Dochter heeft hier geen specifieke mening over. Zoals een yogi zou zeggen: de houding of stijl waar het meeste aversie tegen is… Dat is juist de belangrijkste om te doen. Zo besluit ik om toch yin yoga toe te voegen aan deze privéretraite voor mijn bedrijf One Day Retreat Ibiza. Al bij de eerste vooroverbuiging hoor ik de tranen zachtjes op de mat landen. De moeder is zichtbaar geëmotioneerd en bedankt mij na afloop uit de fundering van haar hart. Ze opent en deelt haar ervaringen met emoties en rouw. Dan kijkt ze mij met natte ogen aan en zegt: ”Ik luister naar je en word al helemaal rustig.”  Ze vervolgt: ”Je zit hier als een soort van Boeddha voor mij, je straalt… ziet er supergoed uit… Alleen vertel mij nu eens: ”Heb jij een rechtstreekse vlucht gepakt om hier te komen of ging dat met hobbels?” Ofwel: ze wil mijn kwetsbaarheid zien. 

>> Scroll naar beneden om dit artikel over kwetsbaarheid te vervolgen.

Vergeet niet dat je slechts een deel ziet

De voorgaande scène komt behoorlijk binnen. Als ‘yogadocente‘ ben ik voornamelijk een luisterend oor. De complimenten raken mij in mijn ziel. Vervolgens schud ik met mijn hoofd dat mijn weg, lang niet lineair gegaan is. Alsof ze het weet, vraagt ze al snel of ik beide ouders nog heb en daar raakt ze mij in mijn hart. Ik schud wederom mijn hoofd van niet; mijn vader leeft niet meer. Meteen volgt de volgende vraag: ‘Hoe is de band met je moeder.’ Wat een speerwerper deze vrouw, weer raak. Ik vertel dat het voor haar steeds moeilijker is, naarmate ik langer op Ibiza woon. In twee vragen weet ze mijn kwetsbaarheidsmantel zichtbaar te maken. Het doet haar goed te horen dat ook ik heel wat tranen gelaten heb tijdens yin yoga. Dat ik daar in al dat verdriet besefte hoe therapeutisch deze vorm van yoga is. Waarbij het moraal van dit verhaal is, dat je aan iemand zijn voorkomen niet kunt zien hoeveel Himalaya’s er al beklommen zijn. Hoe diep en hard iemand gevallen is en hoe vaak diegene weer is opgestaan. Door te vragen kom je erachter. Durf te vragen én de kwetsbaarheid verschijnt vanzelf.