Een yogadocentenopleiding volg je voor jezelf

yogadocentenopleiding

Waarom ik een yogadocentenopleiding ben gaan doen

Misschien kennen jullie de rubriek in &C van Chantal Janzen wel, dat je kijkt naar je meest liefdevolle (roze) dag en terugblikt op je meest verdrietige dag (zwarte). Als je mij vraagt waarom ik een yogadocentenopleiding ben gaan volgen dan heb ik aan één zwarte bladzijde niet genoeg. Ik pak even een doos tissues erbij voor ik verder schrijf… Voordat ik het pad van yoga bewandelde en een yogadocentenopleiding volgde werkte ik als freelancer voor verschillende tijdschriften en als online copywriter voor de Bijenkorf. Een tijd waar ik net zo gelukzalig aan terugdenk als een ijsje van Van der Linde (when you know, you know). Na een supermooie reis door Zuid-Afrika gemaakt te hebben met mijn ouders en toenmalige vriend sprak ik iets af met mijn vriendinnen. Daar op dat moment in 2014 deed ik de uitspraak dat voor het eerst in mijn leven mijn hele piramide van Maslow was vervult en wanneer er toch weer iets zou komen. Of ik het aanvoelde weet ik niet, maar voor mijn vriendinnen en mij blijft dit ons altijd bij, omdat er daarna van mijn piramide niet eens meer een ruïne overbleef. 

Yin yoga als medicijn

Tijdens mijn reis door Zuid-Afrika was mijn vader al enorm aan het hoesten en zijn eetlust was weg. Bij thuiskomst ging hij toch maar even naar het ziekenhuis en al snel bleek hij longembolie te hebben. Ook maakten ze ons meteen duidelijk dat er nog wel meer aan de hand leek te zijn. Er waren verdachte plekjes te zien op de foto. De diagnose longkanker volgde snel daarna. Mijn vader was toen 58 jaar. Ik kon de angst dat hij misschien dood zou gaan niet verkroppen en vegeteerde weg van verdriet. Mijn energielevel leek wel te zijn aangevreten door een meitenplaag en aan bewegen moest ik niet denken. Gelukkig ontdekte ik yin yoga. Daar had ik nog net genoeg puf voor om als een in plastic verstrikte walvis aan te spoelen op de mat. Ik maakte kennis met dankbaarheid, heupopeners en bewust ademhalen. Als een bad zonder plug heb ik gehuild en dat luchtte enigszins op. Toen mijn vader na beter verklaard te zijn een hersentumor bleek te hebben stortte ik volledig in. Ik kwam terecht in een oneindige rit in de Blitz & de Flitz waarbij ik in een depressie belandde. 

Depressie overwinnen

Tijdens de depressie voelde het alsof er iemand anders mijn gedachtes bestuurde. Ik had er geen controle over. Aan de medicijnen wilde ik niet. Dus liep ik rondjes (helaas leek elk rondje wel hetzelfde) tot ik dagelijks de 10.000 stappen had gehaald, koos voor alternatieve geneeswijze (Sint Janskruid) en klopte aan bij een psycholoog. Ze leerde mij hoe ik hoe ik via meditatie kon opladen en dit was voor mij mindblowing. Zo had ik nog nooit gemediteerd. Negen maanden na de diagnose overleed mijn papa een dag voor zijn 59e verjaardag. Met zijn overlijden was er een deel van mij gestorven en ik vond het heel moeilijk om de rest van mijn leven verder te moeten leven met zijn gemis. Iets waar ik het nu vijf jaar later nog steeds soms moeilijk mee heb. Alleen was er niet echt een andere keuze. Het enige wat ik zeker wist is dat ik mijn depressie wilde overwinnen.

Tijdens een retreat ontdekte ik mijn nieuwe passie en daar hoorde een yogadocentenopleiding bij 

Zo besloot ik samen met een vriendin een retreat te volgen, waar ik een test deed om mijn passie te vinden. Ik schreef suppen, yoga, koken, zingeving, verzorgen en nog een aantal dingen op. Het licht ging weer enigszins aan en ik had weer een nieuw doel in mijn leven: ik wilde ook retreats gaan organiseren. Alleen waar moest ik beginnen? Bij het begin en dat was het volgen van een yogadocentenopleiding. Ik koos voor yin yoga, omdat het mij zo geholpen heeft.  

>> Scroll verder om meer te weten over mijn verschillende yogadocentenopleidingen

200 hours yogadocentenopleiding bij Zuna Yoga

Deze yin yogadocentenopleiding volgde ik aan de Aalo en precies een jaar nadat mijn vader gecremeerd was behaalde ik mijn diploma. Vier maanden later vloog ik naar Bali om op Gili Meno aan mijn 200 hours bij Zuna Yoga te beginnen. Over deze opleiding ga ik jullie later meer vertellen. Afgelopen februari heb ik mijn derde diploma behaald: Yoga Nidra en zo staat de teller op drie.

Gun het jezelf

Je zou kunnen zeggen dat ik door yoga te beoefenen het licht weer heb gezien. Ik begon eigenlijk toen het al te laat was en dat hoor ik zoveel om me heen. Daarom streef ik ernaar om mensen al zo jong mogelijk bewust te maken. Ik heb namelijk zo lang tegen mezelf gezegd dat mijn vader niet dood mocht gaan. Toen nog niet bewust over wat het universum van het woord niet vindt. Was het anders afgelopen als ik toen had geweten wat ik nu wist? Niemand zou het weten. Toen ik mijn vader op zijn sterfbed vroeg of hij geloofde in leven na de dood was zijn antwoord: ” Een mens kan nog zoveel lezen, maar niet alles weten.” Door mijn yogadocentenopleiding ben ik zoveel meer te weten gekomen over mijn lichaam, geest en ziel. Daarbij ben ik vooral meer te weten gekomen over mezelf én daarom zou ik iedereen een yogadocentenopleiding aanraden. Ook al heb je geen ambitie om les te geven, je volgt zo’n opleiding vooral voor jezelf én dat is de basis waarmee alles begint.