Zo ontdek je jouw ideale meditatiehouding

Mijn billen doen pijn, nu begint mijn voet te knellen en waarom zoemt die vlieg toch steeds rond mijn hoofd. Nee toch, nu is mijn maag ook nog aan het knorren. Ik heb hongerrrrr, of mag ik dan niet denken? Ik heb trek, in Afrika daar hebben ze honger. Geprivilegieerde zeikgnoe dat je bent! Hoe lang zou het nog duren voordat ik uit deze meditatiehouding mag komen?! Meh, het lukt maar niet om aan niets te denken.

Meditatiehouding versus de mind

Of ik hier echt pijn heb? Het antwoord is misschien een beetje hard, maar wel duidelijk. Nee, het is de mind die jou aan het afleiden is en in mijn geval ook wel een beetje de trek. Zowel mediteren als slapen met ‘honger’ maakt het er niet makkelijker op. Gelukkig zijn er een aantal trucjes waardoor de mind jou minder afleidt tijdens het mediteren. Natuurlijk is de juiste meditatiehouding ontdekken een belangrijk punt. Ten tweede is het bewust worden van jouw afleidende mind al een stapje voor. Ga dus na of je echt pijn hebt? Of dat het je mind is die zin heeft in een spelletje. Het derde punt is zo belangrijk, daar kom ik later nog op terug in een artikel over mediteren. Meditatie betekent niet dat je aan niets mag denken. Dat is hetzelfde als ik zeg; denk nu niet aan een paarse pinguïn. Mediteren heet alles te maken met de stilte vinden tussen jouw gedachtes en je aandacht op één punt te focussen. Dit kan een brandende kaars zijn, je ademhaling of een geleide meditatie die jouw richting het Universum brengt.

Zo ontdek je de juiste meditatiehouding

Tijdens de retreats van One Day Retreat Ibiza geef ik vaak meerdere opties als het gaat om de geschikte meditatiehouding. Toen ik mijn yogadocentenopleiding van een maand volgde, heb ik zeker een volledige dag besteed aan mijn ideale houding. Neem dus alle tijd voor de ontdekkingsreis naar jouw ideale meditatiehouding. Gebruik hiervoor kussens, een bolster (dat zwarte ding op de foto hieronder), yogablokken, dekens of desnoods je hond, haha.

Meditatiehouding 1 de basis 

Kom zitten in kleermakerszit en verwijder het vlees onder je kadetten. Zodat jouw zitbotjes contact maken met de vloer. Plaats één voet voor de andere, zodat ze niet gaan slapen en breng je knieën zo laag mogelijk richting de vloer. Op de foto kun je goed zien dat mijn ene knie iets hoger zit dan de andere, dit is voor mij comfortabel. Het gaat niet om esthetiek, maar om comfort. Denk daar goed aan :).  Maak nu je rug recht van je heiligbeen tot aan je nekwervels. Lift je schouders eenmaal omhoog, laat ze vallen en breng je schouderbladen achterop je rug iets tegen elkaar aan. Zo kunnen jouw borst en hart zich openen. Plaats je handen losjes op je knieën en plaats eventueel je duim tegen je wijsvinger in de Gyan Mudra. Visualiseer dan een denkbeeldig touwtje dat van jouw kruin naar het plafond of de hemel loopt, zodat je nog iets rechter komt zitten. Dan trek je de kin iets in richting de borst. Zodat je nekwervels helemaal in lijn zijn met je ruggenwervels. Sluit je ogen en start jouw meditatie.

>> Bekijk de slide om twee meditatiehoudingen te bekijken.

Het gebruik van props en een optionele houding

Op de tweede foto is te zien hoe ik twee yogablokken onder mijn knieën plaats. Hierdoor zweven mijn knieën iets minder en dat zorgt voor meer rust. De derde foto toont een alternatieve meditatiehouding. Ook bij deze is het fijn om props te gebruiken. Zo kun je een bolster verticaal neerleggen en er dan op komen zitten. Of je kunt zoals ik op je voeten rusten. Deze houding is minder belastend voor je knieën en je voeten en is mijn persoonlijke favoriet. Ik leg daarbij onder mijn bolster nog twee opgevouwen dekens, zodat mijn billen hoger komen te zitten. Ideaal voor dames met giraffebenen. Tenslotte kun je ook je benen recht voor je strekken, mocht je enorme pijn hebben in de heupen. Of kom op een blok zitten, zodat je billen iets liften. 

De lotushouding

In deze houding kan ik alles behalve chillen met mijn billen. Ook is deze niet geschikt voor beginners en daarom heb ik er geen plaatje van. Bij de lotushouding kom je zitten in meditatiehouding 1 en vervolgens vouw je jouw voeten over je bovenbenen. Veel mensen denken dat ze in deze houding ‘moeten’ zitten om goed te kunnen mediteren. Lieve schat, je moet helemaal niets en ook bestaat er niet zoiets als goed mediteren. Beschouw deze houding dan ook vooral als de influencers-houding; ziet er hartstikke knap en mooi uit op het plaatje. Verder hoef je er niets mee te doen als dit niet jouw houding is. Laat je vooral niet onzeker maken over hoe iets er uit hoort te zien. Want wat heb je vandaag geleerd als het om meditatiehoudingen gaat? Comfort gaat boven esthetiek. Heel goed.

Behoefte aan verdieping als het om mediteren gaat

In november organiseert One Day Retreat Ibiza x Nyepi de Mariposa retreat op Ibiza. Met veel aandacht voor meditatie, verschillende stijlen yoga, reiki group healing en een workshop van een Wim Hof-instructeur. Met als doel dat jij je lichter en vrijer voelt. Voor meer info: klik hier om naar de website van Mariposa te gaan.