Zo kies je een yoga retreat in 2022 die bij je past

yoga retreat 2022

Klinkt een yoga retreat 2022 je als een mantra in de oren? Alleen hoe kies ik nu een retreat die bij mij past? Nyepi zoekt het voor je uit.

Het liefste zou ik je nu vertellen dat ik naar eindeloos veel yoga retreats ben gegaan, maar niets is minder waar. Ik ben pas eenmaal in mijn leven op yoga retreat geweest, tenminste als je deze mag meetellen, want het ging om ‘een yoga weekend’. Toch is daar zo’n enorm gevoel van thuiskomen ontstaan, dat ik na dit weekend wist wat ik nu werkelijk wilde. Een keuze gemaakt vanuit mijn hart: ik wilde retreats organiseren. Daar startte het avontuur van yogadocentenopleidingen, cursussen en eindeloos veel doen, lezen en integreren. Mijn droom is inmiddels verwezenlijkt, nadat ik begon met one day retreats & half-day retreats voor One Day retreat Ibiza, organiseerde ik vorig jaar twee retraites van een week.

De ziel van een yoga retreat 2022

Met een achtergrond in fashion & branding, weet ik alles van producties en evenementen. Toch is een yoga retreat 2022 zoveel meer dan het samenkomen van een locatie, chef en een programma. Het allerbelangrijkste is het einddoel en de ziel die je in de retreat stopt. Mede doordat ik een aantal minder goede yogadocentenopleidingen gevolgd heb, waarvan één op Ibiza, wist ik ook vooral hoe het niet moest. Na de week retreat Mariposa kwam ik erachter dat het ook tijdens de retreat vooral om flexibiliteit gaat. Elke dag is anders, van het weer, de energie tot de behoeftes: het is aan de organisatie om hierop in te spelen.

Hoe kies ik een geschikte yoga retreat 2022

Als organisator en deelnemer, heb ik behoorlijk wat kennis vergaard als het om het vinden van een geschikte yoga retreat 2022 gaat. Ik heb het hier over yoga retreat, maar er zijn nog zoveel meer retraites. Van een detoxweekstilteretraite tot een yogavakantie. Stel jezelf als eerste de vragen: wat heb ik nodig en waar wil ik dat doen? Je kunt ervoor kiezen in Nederland te blijven, naar Ibiza te gaan of een retreat in Costa Rica te volgen. De plek is minstens zo belangrijk als je wensenlijst. Bekijk het programma alsof Dexter een plaats delict bezoekt en besteed hier grondig de tijd aan. Past het programma bij jou? Is er voldoende vrije tijd?  Lees reviews en kom in contact met de organisatie. Het is superbelangrijk dat je hier een goed gevoel bij hebt. Vraag een (video)gesprek aan en eventueel om wat ingesproken meditaties of opgenomen yogasessies. De klik is ontzettend belangrijk. Ik kan het weten, want ik heb mij een keer zo geel en groen geërgerd, dat er voor die kleur niet eens een naam bestaat. De mensen achter mijn yogadocentenopleiding voelde totaal niet zuiver en helaas kun je energie van een foto niet aflezen.

Extra tips voor de juiste yoga retreat 2022

De website van bookyogaretreats is de plek om een yoga retreat 2022 te vinden. Hier staan ook veel docentenopleidingen op. Zoek per land, maand en tijdsduur. Daarna verschijnen talloze opties en is het handig om te kijken naar het type yoga. Astanga is pittig en vaak heel strikt, een yogavakantie is vaak losser. Hier kun je best een glas wijn drinken. Ook zijn er gemixte retreats, zoals Mariposa: dit is een yin & yang yoga retreat  op Ibiza waar stilte en beweging elkaar afwisselen. Wil je mee? De eerstvolgende data zijn 8 mei en 6 november, 2022.

Tip: zoek altijd even de organisatie op via Google en boek niet direct via bookyogaretreats. Vaak vindt er vooraf een intake plaats (tenminste dit doen de meeste aanbieders en als ze dat niet doen, dan zou ik persoonlijk verder zoeken). Het is namelijk heel belangrijk dat de organisatie jou eerst spreekt, want je wilt wel een match zijn met elkaar.