7 tips hoe je het beste van je quarantaine situatie maakt

quarantaine situatie

Is de volgende quarantaine situatie voor jou herkenbaar

Bank, bed, bank, bed, bank, bed. Klinkt als een potje pingpong maar dan anders nietwaar? Ik geef het toe, ik heb zeker vier weken meegedaan in de strijd om de felbegeerde titel van ”Couchpotato 2020” te winnen. Ok, ik was ook ziek én had het in mijn hoofd niet helemaal op een rijtje. Een kleine introductie; ik woon op Ibiza en in Spanje is de noodtoestand afgekondigd (van 14 maart tot minstens 26 april). Dit betekent niets social distancing; maar helemaal geen sociale contacten of überhaupt activiteiten. Je mag zelfs niet in je eentje over straat lopen. De regels zijn streng; verlaat je huis alleen als je naar de supermarkt of apotheek gaat en de Guardia Civil die wil je niet tegenover je hebben staan. Je kunt je wellicht voorstellen dat Nederland, het land waar ik 31 jaar gewoond heb, ineens als het paradijs klinkt. Tel daar een volledig geannuleerde agenda voor mijn bedrijf One Day Retreat Ibiza bij op én dan is hij daar: de put.

>>Scroll naar beneden voor de 7 tips om het beste uit je quarantaine situatie te halen.

Quarantaine ontwaking

Na de bodem van de put volledig te hebben omarmd is het tijd om het licht weer binnen te laten in de duisternis. Ik mediteer, mediteer, mediteer en begin weer te bewegen. Mijn knop is volledig omgegaan en hoe ik daar gekomen ben wil ik graag met jullie delen. Het heeft namelijk alles te maken met mindset en zingeving. Stel jezelf daarbij deze vraag: ben ik aan het wachten tot alles voorbij is (niet in het nu zijn), ben ik helemaal ok met even niets (helemaal ok en helemaal in het nu) of pak ik deze tijd aan en wel NU?

Denken in oplossingen in plaats van problemen

Een goede vriend van mij heeft mij jaren geleden deze wijze levensles geleerd: door te denken in oplossingen en niet in problemen. Het klinkt zo simpel, maar toch vervalt onze geest vaak in het tegenovergestelde van wat goed voor ons is. Gelukkig heb ik dit principe veel geoefend en is het bijna mijn tweede natuur geworden. Daarom heb ik mij deze vragen gesteld. Waar ben ik nooit aan toe gekomen, omdat er altijd een retreat, schrijfopdracht of andere vorm van afleiding op mijn pad kwam? Wat wil ik en waar wil ik naartoe? Waar liggen mijn kansen NU. Ik ben gezonken, opgestaan, zocht de stilte op en de rest ging vanzelf. Alsof honderd handen mij helpen met de opstart van Nyepi. Niet eerder heb ik zoveel tijd gehad om te doen wat er bleef liggen.

7 tips hoe je het beste van je quarantaine situatie maakt

1) Maak de switch

Zwelg je nog steeds in angst, onzekerheid en verdriet? Zie je jezelf als slachtoffer van deze situatie? Omarm deze emoties volledig en stop ze niet weg, maar accepteer ze en doorvoel ze. Hierna kies je het moment om ze los te laten. Dit kan na een uur, een dag een week; als je het maar doet. Heb je deze switch al gemaakt, dan ben ik heel trots op jou.

2) Van victim naar survivor

Het begin is gemaakt: je hebt jouw knop omgezet. Vanaf nu ben je geen victim maar een survivor, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen. Wat kunnen we leren of afkijken van survivors? Ze denken in oplossingen, ze focussen op wat ze hebben of in dit geval nog wel kunnen en blijven in beweging. Niets zo funest voor je lichaam en geest als stagnatie. Focus on the gooood, of zoals Tony Robbins zegt: ”What you focus on expands”.

3) Ga voor zingeving

Het kan zijn dat je doel of zingeving volledig is weggevallen. In feite heb je maar weinig om voor op te staan. Ik hoop dat je zo snel mogelijk een (nieuw) doel kunt vinden, zodat je deze quarantaine situatie niet ziet als stilstand, maar een periode van rust, bezinning groei of alledrie tegelijk. Heb je nog een groot project wat altijd maar blijft liggen? Bijvoorbeeld het afmaken van je scriptie of die ene online cursus die je ooit hebt aangeschaft? Misschien heb je zelfs wel een idee voor een nieuw bedrijf en heb je nu alle tijd om een bedrijfsplan uit te werken. Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk een doel hebt gevonden en zie deze tijd als geschenk.

4) Leren=groeien

In het vorige punt noemde ik al de online cursussen. Dit is het moment om een nieuwe taal te leren of jezelf om te scholen tot wat je maar wilt. Al zou ik iedereen aanraden om ook te kiezen voor cursussen die bijdragen aan persoonlijke en spirituele groei. Via GoodHabitz heb ik de basiscursus NLP gevolgd en van Center of Excellence krijg ik keuzestress: er zijn zoveel onderwerpen die mij aanspreken. Breathwork & Rebirthing, Chrystal Healing en Mindfulness zijn enkele voorbeelden van de cursussen die ik heb gevolgd. Dat is het mooie van het volgen van je pad; dat je nooit bent uitgeleerd.

5) Zorg voor structuur

Hou je van structuur? Maak dan een schema of rooster voor jezelf. Werkte je voorheen elke dag acht uur op kantoor? Als je thuiswerkt zonder afleiding van collega’s kun je hetzelfde in zes uur gedaan krijgen. Dit geeft een dagelijkse winst van twee uur om iets voor jezelf te doen waar je blij van wordt of waar je iemand anders blij mee maakt. 

6) Creëer je eigen ochtendritueel

Elke dag word ik tussen 07:14 en 07:47 wakker. Ik loop direct naar de andere kamer, zodat mijn vriend nog even kan blijven slapen. Daar start ik met een meditatie, waarbij ik heerlijk swing met verschillende begeleiders. De ene keer kies ik voor Oprah Winfrey en Deeprak Chopra of yoga nidra met Eliane Bernhard. Een andere keer wil ik verder reizen en kijk ik op YouTube naar een geschikte meditatie. Vervolgens doe ik 20 minuten yoga en kruip ik achter mijn laptop om mijn dagelijkse horoscoop te checken en te genieten van mijn ontbijt (havermout of kokosyoghurt met allerlei soorten slingers en ander soort gezelligheid). Mijn piek aan productiviteit ligt tussen 09:00 en 11:00 (tijd van de milt) en wellicht dat je dit kunt beamen? Volgens de orgaanklok uit de Chinese Geneeskunde is dit het moment van de dag om productief te zijn: zowel mentaal als fysiek. Heb je een to-dolijst gemaakt? Dan is dit het tijdstip om je belangrijkste taken af te vinken. 

7) Wees dankbaar

Voor dit punt wil ik nog even refereren aan punt twee: focus on the good. Niemand zal ontkennen dat de huidige situatie behoorlijk shit is, maar we leven nog steeds. Jij leeft, ik leef :). Je kunt én mag nog steeds zoveel. Ik denk vaak aan de mensen die het nog slechter hebben, bijvoorbeeld in een derdewereldland of mensen zonder (financieel) vangnet. Als ik daarmee klaar ben maak ik een dankbaarheidslijst. Elke avond tijdens het eten delen mijn vriend en ik de dingen van mijn lijst en hij deelt de dingen en personen waar hij dankbaar voor is. Zo focussen we samen op het goede en hebben we toch nog iets te bespreken, want ja wij zitten 24/7 samen in onze Gouden Kooi. Een huis met tuin, iets waar ik niet normaal dankbaar voor ben in deze tijd. 

>>Start de dag met een dankbaarheidsmeditatie. Deze vind je hier