Van wie moet dat eigenlijk?

van wie moet dat eigenlijk

Sorry, maar ik moet echt even opnemen nu

Het is een heerlijk luie zondagochtend als er op je slaapkamerdeur wordt geklopt door je partner, kind, scharrel of je wel getrainde wandelende tak. Met in zijn of haar hand een royaal gevuld dienblad dat zo van het Laatste Avondmaal lijkt te zijn ontsnapt. De geur van een warme croissant vult de ruimte en je bent helemaal klaar voor de eerste hap. Dan ineens word je gestoord door het geluid van een drilboor. Oh, nee het blijkt je telefoon te zijn. Je collega belt. Sorry hoor, maar deze moet ik echt even opnemen nu. Het zal wel belangrijk zijn zo op zondagochtend iets over half tien…

Moeten, moeten, moeten

Ja, nee, ja, nee, okeeeeeeeee moet dat echt? Ok, ik kom eraan. Ik moet wel nog even oppas/vermaak regelen voor mijn kind, partner, scharrel of de wandelende tak. Dan moet ik nog even een boodschap doen, ja, nee, ja dat doe ik snel-snel natuuuuuuuuurlijk. En ohhhh, helemaal vergeten maar ik moet echt nog een cadeau kopen voor de babyshower van ja,nee die ken je niet. Als ik dat allemaal gedaan heb, dan kom ik naar kantoor. Oh shit, eigenlijk moet ik vandaag ook nog sporten en de krant lezen.

Van wie moet dat eigenlijk 

Gebruik je ook zo vaak het woord moeten? Stel jezelf dan eens de volgende vraag: van wie moet dat eigenlijk? Moeten suggereert namelijk dat je geen keuze hebt, bijna alsof je wordt gedwongen. Alleen wie dwingt jou daartoe? Moet ik daadwerkelijk mijn telefoon opnemen op zondagochtend, omdat dit van mij verwacht wordt? Wordt dit wel van mij verwacht (waarbij je de macht uit handen geeft aan iemand anders) of verwacht ik dit van mezelf? Van de voorgaande situatie zou zelfs een doorgewinterde monnik nog stress krijgen. Zoveel moeten van jezelf; moet dat niet anders kunnen? 

Van moeten naar willen

Soms kan een verandering in mindset heel simpel zijn en het volgende is daar een voorbeeld van. Vervang moeten eens door willen. Wanneer je iets wil is het jouw keuze, ben jij degene die aan de macht is én zul je zelfs de meest vervelende klussen positiever gaan ervaren. Ofwel moeten is dwang/negatief en willen is een keuze/liefde voor jezelf.

Ik moet dat belangrijke telefoontje met de Belastingdienst plegen.
Ik wil dat belangrijke telefoontje plegen (want daarna ben ik opgelucht dat het achter mij ligt).
Ik moet vandaag sporten.
Ik wil vandaag sporten en als ik niet wil sporten, dan sport ik niet. 
Ik moet de stapel afwas die op de toren van Pisa is gaan lijken echt doen.
Ik wil de afwas doen.

Wanneer je nog wel het woord moeten kunt gebruiken is enkel en alleen wanneer je de volgende woorden uitspreekt: is ik MOET helemaal NIETS ook wel een fijne én zo is het.

>>Heb je al een to-zijn-lijst?