De geschiedenis van quarantaine

Geschiedenis van quarantaine

De geschiedenis van quarantaine

Geschiedenis heb ik altijd interessant gevonden. Sommige periodes iets meer dan andere, maar wanneer het over de Middeleeuwen en de bijbehorende pest ging dan had je mijn volledige aandacht. Gefascineerd was en ben ik nog steeds door de (zwarte) dood en de vergankelijkheid van het leven. Toen ik nog maar een klein meisje was, of een krielkipje zoals mijn moeder dat liefkozend zei, was ik al bezig met de dood. Welke dieren zijn dodelijk voor de mens? Gifslangen, ik kon er uren naar kijken in Artis. Haaien? Natuurlijk ging mijn spreekbeurt over The Great White. Kon de oorlog tussen de Hutu’s en de Tutsi’s in Rwanda ook naar Nederland komen? Of lag Rwanda ver genoeg weg van mijn veilige land? Iets dat ik toch graag weer even checkte bij mijn ouders. Dodelijke ziektes, dieren en oorlogen: ze hadden al snel mijn aandacht.

De geschiedenis van quarantaine en de pest

Het woord quarantaine is afkomstig uit het Italiaans, waar quaranta giorni veertig dagen betekent. Deze medische term duikt het eerst op in de 14e eeuw, wanneer de pestepidemie uitbreekt. Van gigantische globalisatie was toen nog geen sprake. Jezelf vervoeren dat deed je met een paard, te voet -of als je het echt voor elkaar had- per schip. Om de verspreiding van de pest tegen te gaan moesten alle aanmerende schepen verplicht in quarantaine van veertig dagen. De bemanning en passagiers mochten pas na deze veertig dagen voet aan wal zetten. Ondanks deze maatregelen zijn er naar schatting tientallen miljoenen mensen overleden aan deze ziekte. Al denk ik dat als we nu allemaal in een tijdmachine stappen en teruggaan naar de 14e eeuw net nadat de pest voorbij is, het er met onze fitgirl en fitboy lifestyle behoorlijk slecht zouden volhouden vanwege het gebrek aan hygiëne.

De geschiedenis van quarantaine en de Spaanse griep

Rond 1918 duikt er een nieuwe griep op die niet uit Spanje komt, zoals de naam doet suggereren. Vanwege de eerste Wereldoorlog is er veel censuur. Doordat Spanje neutraal is in deze oorlog kan het vrij over deze ziekte schrijven. De Spaanse griep duikt voor het eerst op in Amerika. Het gekke aan deze griepepidemie is dat deze niet voornamelijk jonge kinderen en bejaarden trof, maar jongvolwassenen te beginnen bij: de soldaten. 

De Eerste Wereldoorlog en quarantaine

Op 11 november 1918 vierde de wereld feest. Het einde van de oorlog was daar en de soldaten keerden terug naar hun thuisland. Hier werden ze feestelijk onthaald en door deze massabijeenkomsten was het erg gemakkelijk voor het virus om zich te verspreiden. Naar schatting zijn er tussen de 20 en 50 miljoen mensen overleden aan de Spaanse griep. Wat kunnen we leren van deze pandemie? Er zijn plekken op de wereld die harder getroffen zijn dan andere en dat heeft alles te maken met het in quarantaine plaatsen van mensen. 

Leer van het verleden

In de steden waar deze grote parades zijn gehouden lagen drie dagen later alle ziekenhuizen vol. Andere Amerikaanse steden grepen direct in en sloten scholen, bibliotheken en zelfs de kerken. Wanneer deze steden met elkaar vergeleken worden is het verschil in sterftecijfers immens. Hetzelfde geldt voor het eiland West-Samoa in de Stille Oceaan, waar geen quarantainemaatregelen zijn getroffen en maar liefst 25% van de bevolking stierf aan de gevolgen van de Spaanse griep. Op het nabijgelegen Amerikaanse Samoa had de gouverneur het iets rigoureuzer aangepakt en totale quarantaine van het eiland afgekondigd. Dit resulteerde in 0 doden. 

Quarantaine anno 2020

Covid-19 is lang niet zo dodelijk als de pest of de Spaanse griep. Dit komt met name ook door de omstandigheden waar wij nu in leven. Deze zijn niet te vergelijken met de 14e of 18e eeuw. Ook nu gaat elk land anders met het principe quarantaine om. Voor mij klinkt Nederland  nu als het paradijs, terwijl het voor de mensen in Nederland al een enorme inperking op de vrijheid is. Ik woon op Ibiza en je kunt ons vergelijken met Amerikaans Samoa. We zitten volledig op slot. Je mag je huis enkel en alleen 1x per week verlaten om boodschappen te doen. Van social distancing is geen sprake, want je mag niemand anders zien behalve degene met wie je samenwoont. Zweden pakt het weer heel anders aan en vertrouwt op de bevolking dat zei zich aan alle maatregelen houden. Voetbaltrainingen, gaan gewoon door. Restaurants: zijn gewoon open. Hier beperken ze vooral nieuwe contacten en kun je mits je geen symptomen vertoont toch een sociaal leven leiden.

Welke maatregelen er uiteindelijk het beste hebben gewerkt; dat zullen onze kleinkinderen weer op school leren. Een ding is zeker; de wereldwijde quarantaine door het Coronavirus komt zeker weten in de geschiedenis boeken terecht.

>>Lees hier hoe je het beste van je quarantaine situatie maakt.