Zo (her)ontdek je de stilte in jezelf plus een stilte meditatie

stilte

De stilte spreekt

De kracht van stilte, de stilte spreekt en zo zijn er nog 1150 resultaten wanneer ik stilte invoer op bol.com. Over een onderwerp waar zo weinig woorden aan te pas komen, is behoorlijk veel geschreven. Als ik een titel zou mogen kiezen dan zou het zijn: De stilte helpt je herinneren wie je werkelijk bent of stilte, het antwoord op alles. Waarom schuilt er zoveel kracht in stilte en hoe integreer je dit in jouw dolle, dagelijkse leven? Nyepi zoekt het voor je uit en trakteert tevens op een heerlijke stilte meditatie voor meer rust en ontspanning. 

Een ode aan stilte

Stilte heeft dezelfde aantrekkingskracht als de liefde van je leven. Wanneer je deze ontmoet wil je niet meer zonder. Waarbij ik het leven an sich dan weer als een piñata zie: je weet nooit wat er op jouw bordje valt. Stilte helpt te relativeren en is de verbinding met je hogere zelf: degene wie jij werkelijk bent. Door alle ruis, patronen en dingen waar wij waarde aan hechten, zijn we dat alleen vergeten. In de Westerse wereld ligt de focus extern, terwijl we zo veel van het Oosten kunnen leren. Misschien is de belangrijkste les wel om het intern te zoeken. Alle antwoorden zitten in jou, alleen hoor je ze niet door de constante beats van het leven. 

Help, zoveel herrie

Dolgraag zou ik naar India willen, het land waar yoga ontstaan is. Alleen ben ik doodsbang, bang voor de oneindige herrie. Als hooggevoelige homosapiens durf ik het niet aan. Van toeterende Tuk Tuk’s, rochelende rotjochies, tot klinkende pannen. Het lijkt wel of elk mens een eigen geluid produceert. Of wat te denken van een ritje met het openbaar vervoer? Waarbij een bus tegenwoordig meer wegheeft van de BCC, waar honderden schermen allemaal een andere zender afspelen. Knettergek word ik van de FaceTime-gesprekken, plingplangplongetjes bij elke tik op het scherm en de TikTok-filmpjes op volume luchtalarm. Mijn grootste wens is een hermetische helm: waar zelfs geen zuchtje doorheen komt. Na zoveel prikkels helpt maar één ding: een stiltekuur. 

Stilte tips

Om te verstillen is een stille omgeving van belang. Tenminste als je nog geen zwarte band hebt wanneer het om stilte gaat. De natuur leent zich bij uitstek voor een flinke dosis stilte. Waarbij stilte ook letterlijk stilstaan betekent. Hoe fijn het ook is om in de natuur te wandelen, ga zitten in meditatiehouding of op een bankje. Kijk om je heen, zonder afleidingen van telefoon, een boek of gezelschap. Gewoon zijn, zonder oordeel. Vervolgens sluit je beide ogen om de reis naar binnen te maken. 

>>Scroll naar beneden voor de stiltemeditatie.

Stilte meditatie

We zijn het zo gewend om geleide meditaties te luisteren. Deze zijn ontzettend krachtig en mogen stuk voor stuk in het Guiness Book of Records voor ontspanning staan. Alleen brengen ze jouw niet naar je diepste kern: je hogere zelf. Dat kan alleen Yoga Nidra of de stilte doen. Daarom omvat de online self-care retreat ook een stiltemeditatie. Deze kun je hier beluisteren. Of volg onderstaande stappen.

  1. Ga comfortabel zitten met een rechte rug, schouders laag, kin iets in richting de borst. 
  2. Richt je aandacht op je ademhaling. Deze begint in de onderbuik, vult je middenrif, longen tot aan het sleutelbeen. De uitademing start met het samentrekken van de buikspieren. Focus hier net zo lang op als fijn is.
  3. Word je bewust van de geluiden om je heen: de vogels, het geluid van water, de wind.
  4. Langzaam ga je van extern naar intern door de geluiden binnen in jezelf te ontdekken. 
  5. Elimineer alle geluiden één voor één én focus op de pure stilte. 

Vipassana ofwel de K2 onder de stilteretraites

Heb je en uur stilte of een dag al uitgespeeld? Dompel jezelf dan onder in: Spartaanse stilte. Ik heb het natuurlijk over de K2 onder de stilteretraites: de Vipassana. Veertien dagen lang is het uit den boze om te lezen, schrijven, spreken of om andere deelnemers in de ogen te kijken. Waarbij je zo’n acht uur per dag in meditatiehouding zit. Een houten gat gegarandeerd en een bibliotheek aan wijsheid. Door de fysieke sensaties van het lichaam uit te schakelen en alle ruis te elimineren, hoor je hoe rijk de stilte is. De antwoorden op al jouw levensvragen zullen vanzelf verschijnen. Met ultieme rust en ontspanning als bij resultaat. 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit, sed diam nonummy nibh euismod tincidunt ut laoreet dolore magna aliquam erat volutpat.