Oh, dus zo zit dat met wat is Yoga Nidra nu eigenlijk
Wie aan Yoga Nidra of yoga in het algemeen denkt, heeft vaak een bepaalt beeld geschetst. Van ingewikkelde houdingen die enkel en alleen door slangenmensen kunnen worden aangenomen tot het Nederlands elftal dat de zonnegroet doet tijdens een training. Voor het beoefenen van Yoga Nidra is een LOI-diploma op het gebied van lenigheid geen vereiste. Je zou deze vorm van yoga de zeester onder de standjes uit de Kamasutra kunnen noemen. Je hoeft tijdens het beoefenen van Yoga Nidra alleen maar te liggen. Er komt geen fysieke inspanning aan te pas. Hoe ontspannen klinkt dat?!
Van racen naar rust
We racen in de zesde versnelling door het leven. Gaan liever door, dan dat we ‘moeten’ voelen. Natuurlijk weten we allemaal dat we zo nu en dan even ‘moeten’ ontspannen en ook hoe tegenstrijdig dat klinkt. Of even snel én in alle haast iets naar binnen proppen, om op tijd bij de yogales te verschijnen. Het is de hoogste tijd dat rust, pauze en stilte weer in de mode komen. Als er iets kan bijdragen aan deze drie geboden, dan is het Yoga Nidra wel. Voor mij staat een sessie gelijk aan het indrukken van de pauzeknop. Soms voortijdig, soms als het al te laat is en ik al de vorm van een prikkelbare cactus heb aangenomen.
>> Scroll naar beneden om meer te weten te komen over wat is Yoga Nidra?
Wat is Yoga Nidra? Nog zoveel meer dan slaapmeditatie
Yoga Nidra betekent letterlijk slaap van de yogi’s. Zie het als een schoonheidsslaapje voor lichaam, geest en ziel. Waar het lichaam letterlijk in slaap valt, blijft de mind actief. Tijdens het beoefenen van deze vorm van yoga, lig je heerlijk in savasana en word je begeleid door een stem die jouw meeneemt op een reis door jezelf. Via de verschillende hersenstaten (brainwaves), ga je van alpha, thèta naar delta. In totaal zijn er vijf soorten hersengolven en Yoga Nidra tikt de drie meest ontspannen staten aan. Alpha is al heerlijk zen, thèta wordt ook wel gezien als de hypnosestaat en delta: that is where the magic happens. De delta-golven zijn verbonden met de diepe, maar droomloze slaap en hier wordt het zelfhelend vermogen geactiveerd.
Een sessie staat gelijk aan drie tot vier uur slaap
Eigenlijk zou ik dit jaar Yoga Nidra gaan geven voor de werknemers van een bekende beach club op Ibiza. Slaap staat meestal onderaan de to-dolijst van ‘de workers’ en om niet helemaal als een afgedankte afvalbak het seizoen te eindigen, leek Yoga Nidra mij de remedie. Het is de ultieme powernap. Een sessie van veertig minuten staat gelijk aan drie tot vier uur slaap. Ideaal dus als je heel wat uren gemist hebt (door het klokje rond dansen -oh, waar is die tijd-, een huilende baby of een haan met de zomer in zijn bol). Al schuilt de ware magie in het zelfhelende vermogen dat geactiveerd wordt en het contact met je innerlijke bron. Voor mij voelt een Yoga Nidra-sessie alsof ik een ruimtereis gemaakt heb. Waarbij ik soms net iets boven mijn lichaam zweef en fijne tintelende sensaties ervaar wanneer ik in contact kom met mijn bewustzijn. En bovenal pure rust ervaar.
Aanbieders van deze ‘slaapmeditatie’
Er zijn steeds meer yogastudio’s die Yoga Nidra aanbieden, zoals Bluebirds in Amsterdam. Al is het misschien wel nog fijner om een sessie in je eigen vertrouwde omgeving te volgen. Dit kun je doen door mee te doen met de Online Morning Retreat. Je kunt een privésessie bij mij boeken via One Day Retreat Ibiza, die ik voor jou inspreek of die we samen via ZOOM doen. Of je aanmelden bij House of Deeprelax. Dit platform is van Eliane Bernhard. Zij weet als geen ander hoe krachtig en helend Yoga Nidra is (wist je dat de Oude-Egyptenaren al aan Yoga Nidra deden?!), waarbij haar chronische ziekte steeds verder naar de achtergrond is verdwenen. Ik heb één van mijn yogadocentenopleidingen (de andere volgde ik middels de iRest methode) bij Eliane afgerond samen hebben we een gemeenschappelijk doel: zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met rust, pauze én ontspanning.
Heb jij al kennis gemaakt met Yoga Nidra? Laat het weten via een DM of bij de post die bij dit artikel hoort. Daar ben ik zo benieuwd naar.