Het belang van grenzen stellen en je mentale gezondheid

mentale gezondheid

Mijn mentale gezondheid is lange tijd een depressief dier geweest

Voordat mijn mentale gezondheid veranderde in die van een easy going eenhoorn, is hij lange tijd een depressief dier geweest. Niet halfvol of halfleeg, nee typische het geval van: helemaal geen glas. Dit resulteerde erin dat ik zomaar ineens autodidact werd op het gebied van depressies. Later veranderde dit in ervaringsdeskundige en nu kan ik mezelf hoger opgeleide noemen op het gebied van mentale gezondheid. Tijdens mijn yogadocentenopleidingen heb ik heel wat geleerd over fysieke, spirituele en mentale gezondheid, waardoor ik nu vooral vroegtijdig de valkuilen herken. 

Grenzen stellen voor je mentale gezondheid

Een vriendin vroeg laatst aan mij wat haar beste eigenschap is? Ik antwoord: joie de vivre, omdat ze de jus in mijn leven op Ibiza is. Haar antwoord doet mijn wenkbrauwen enigszins omhoog trekken. Ze vindt dat ik zo goed voor mezelf kan kiezen. Dat ik mijn grenzen weet aan te geven is echt iets dat na mijn dertigste ontwikkeld is. Daarvoor leek ik meer op de aarde toen er nog geen mensen waren. Met als gevolg dat ik vaak overprikkeld was en dit resulteerde soms in megaheftige migraine. Overprikkeld ben ik nog steeds geregeld, daar heb je als HSP’er meer voor nodig dan grenzen aangeven, maar migraine? Daar heb ik al twee jaar geen last meer van gehad.

Grenzen aangeven om je mentale gezondheid te beschermen

Tijdens de yogasessies die ik geef tijdens mijn retreats voor One Day Retreat Ibiza, laat ik deelnemers subtiel oefenen met nee-zeggen. Vooroverbuigingen lenen zich perfect om de nek los te maken, ja te schudden met het hoofd en nee. Heb je moeite met grenzen stellen? Schud dan wat langer nee. Er is altijd wel iemand die op dat moment in de lach schiet. Dat is er weer eentje die wel even bij Kim Jong-un in training kan denk ik dan. Veel mensen denken dat grenzen stellen egoïstisch is. Het heeft juist alles te maken met zelfliefde. Zie het als het beschermen van je energie.  Dit is jouw kostbaarste bezit. Om een schaars schilderij staat toch ook een vitrinekast ter protectie?

>>Scroll naar beneden om de eindconclusie te lezen over grenzen stellen en je mentale gezondheid

Bewaak je grenzen voor minder stress

Wanneer ik over mijn grenzen ga weet ik dat ik naderhand mezelf vrijwillig in quarantaine dien te plaatsen. Ik kan dan helemaal niets meer geven. Met het werk dat ik doe (reiki, coaching, retreats) geef ik ontzettend veel en kan ik het mij simpelweg niet permitteren om leeggelopen te zijn. Dit houdt in dat ik volgens een redelijk strikt regime dien te leven, om dit als HSP’er vol te houden. Zo hou ik mijn avonden doordeweeks bijna allemaal leeg om op te laden en ook in het weekend plan ik zo min mogelijk. Natuurlijk zeg ik graag ja tegen gezelligheid, alleen niet drie dagen achter elkaar. Naast grenzen aangeven, is voldoende slaap enorm van belang voor mijn mentale gezondheid. Wanneer je  permanent over je grenzen bulldozert (=verlies van energie), schieten de stresslevels in jouw lichaam omhoog. Zowel op fysiek als mentaal niveau zul je dit merken. Van moeheid, onbegrip, stress tot zelfs burn-out klachten als gevolg. Conclusie: wees lief voor jezelf, je mentale gezondheid en je energiebalans. Voortaan zie je het aangeven van jouw grenzen als het liefste wat je voor jezelf kunt doen.

Wil je meer ontdekken over zelfliefde, mindset en ontspanning? Meld je hier dan aan voor het gratis e-book APK voor body, mind and soul. Of doe mee met de online selfcare retreat