7 inspirerende selfcare tips

selfcare tips

Fijne selfcare tips voor meer ontspanning

Als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht. Dat tegeltjes soms behoorlijk wijs zijn, bewijst deze spreuk van Loesje. Selfcare is verdomd belangrijk, want het vormt de basis van jouw bestaan. Hoe jij de wereld ziet en wat je aankunt. Zeker wanneer je veel spanning ervaart, is selfcare een must. Deze 7 selfcare tips voor meer ontspanning prikkelen hopelijk iets in jou, om van selfcare prioriteit te maken. 

Maak van jouw slaap- en badkamer een at home hotel

Vroegah, toen ik nog in Nederland woonde, boekte ik twee keer per jaar een all-inclusive vakantie in het Van der Valk. Bestemming Breukelen om precies te zijn. Bovenaan mijn selfcare-lijst staat: een ontbijtbuffet, daar word ik zo blij van. Dat boekte ik uiteraard, net zoals het saunapakket, toegang tot de gym en een driegangendiner. Met een dame blanche als het ultieme selfcare-toetje. Tien tijdschriften erbij en 48 uur later checkte ik ontspannen en opgeladen weer uit. Natuurlijk is dit ook thuis uitvoerbaar. Men neme: een behaaglijke badjas, een overvloed aan tijdschriften en roomservice. Bestel ontbijt, lunch en diner bij de hier word ik blij van-horeca. Laat dit eventueel bezorgen bij de buuf met sleutel en vraag of ze het aan jouw slaapkamerdeur wilt afleveren. Tuurlijk kun je partner/kids of door Martin Gaus-getrainde hond ook inschakelen. Let wel: niemand komt jouw at home hotel binnen. Voor mij betekent selfcare namelijk ook: stilte en even met niemand anders bezig zijn. 

Plaats je telefoon in lockdown

Als ze van jou een wassenbeeld zouden maken in Madame Tussaud, zou er dan een smartphone aan jouw hand versmolten zijn? Of valt het allemaal wel mee met de prikkelverslaving? Dat is namelijk wat het is. Zeker wanneer wij ons niet prettig voelen, gaan we op zoek naar iets wat datgene op kan vullen. In plaats van een goed boek, of mediteren, is het toch weer dat trillende en piepende ding. Nee, dan heb ik het niet over het fijne apparaat in je nachtkastje. Die zou je er juist vaker bij dienen te pakken. Plaats de smartphone eens een paar uur, dag of heel weekend in lockdown en ervaar wat dit met je doet. Wedden dat jij je meer geaard en ontspannen zult voelen? Zeker als het nieuws kijken ook in lockdown geplaatst wordt. 

Doe eens gek: wat zou… Mahatma Gandhi/Doutzen Kroes/Kim Kardashian doen?

Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Nou daar vinik dus wel iets van, haha. Als ik president zou zijn dan zou ik pleiten voor meer gekigheid. Het leven is op dit moment behoorlijk serieus en selfcare betekent dan ook jouw eigen shiny slingers met discolampen ophangen. Wat voor mij werkt is een rollenspel ofwel een tijdje in iemand anders zijn of haar huid kruipen. Organiseer een diner voor de BFF met als thema Paris Hilton in België, Donald Trump in Madurodam of Lil Kleine in Kazachstan. Of de wat zou…. doen werkt ook al goed mocht je even een tijdje solo door willen brengen. Wat eet Mahatma Gandhi? Hoe kleedt hij zich, hoe ziet zijn ochtendritueel eruit?

Gun jezelf een online healing

Wist je dat een healing op afstand net zo krachtig of misschien wel nog indrukwekkender is dan een fysieke? Wie met de wetten van het Universum werkt, weet dat energie elkaar altijd weet te vinden. We zijn immers allemaal met elkaar verbonden. Een ultiem moment van selfcare kan een Reikisessie op afstand zijn. Je hoeft alleen maar te liggen, ontspannen en de universele levensenergie (Reiki) doet de rest. Het mooie is dat Reiki precies datgene geeft wat je nodig hebt. Aanstaande donderdag geef ik samen met Eliane van @houseofdeeprelax een live group Reiki Healing. Wil je erbij zijn? Log dan 14 januari 2021 om 20:00 in via Intstagram op: Nyepimagazine. Je kunt deze dan via de stories beluisteren, waarbij Eliane een Yoga Nidra-sessie geeft en Nyepi de Reiki Healing. 

>>Scroll verder voor meer selfcare tips.

Doe iets waar je als kind blij van werd

Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder. Wanneer dit prachtnummer door het innerlijke kind gezongen zou worden dan zou het wellicht zo klinken. Zing, knutsel, huppel, vlecht, ontdek, ravot en verwonder. Dans niet alleen, maar verzin een dansje, zoals je vroeger deed. Zing voor de spiegel inclusief haarborstel, pruik, glitter make-up en de Spice Girls op repeat. Maak vlechten in het haar, teken, schilder en neem desnoods die lege wc-rollen eens onder handen. Versier cake met M&M’s of bak The Empire State-building aan pannenkoeken. Waar werd je als klein mensje blij van? Wedden dat je daar nu nog steeds geluk uit put? 

Lees, lees, lees 

Lekker liggend in de hangmat een boek in één ruk uitlezen. Als er iets ontspannend werkt en bovenaan de selfcare-lijst dient te staan: is het lezen. Naast boeken voor persoonlijke- en spirituele groei, zoals het gratis e-book van Nyepi, of deze lijst. Is het soms heerlijk om te verdwijnen in een verhaal. Saskia Noort stelt nooit teleur, of verhalen over andere culturen. De Vliegeraar, Mijn Woestijn en de Alchemist zijn prachtige boeken die van jou een tijdreiziger maken. 

Voer een selfcare gesprek met jezelf

Doe een meditatie die je fijn vindt en stel jezelf daarna de vraag: waar heb ik NU behoefte aan? Selfcare betekent: naar jouw wensen en behoeften luisteren. Is het antwoord naar zee gaan? Het bos in of toch een warm bad? Er zijn bijna net zoveel selfcare-tips als diëten. Waarbij connecten met jezelf, misschien wel de waardevolste tip is.

Wat is jouw ultieme vorm van selfcare? Deel het via @nyepimagazine.