Zullen we allemaal iets minderen met meningen

meningen

Vinik: dat vind ik

Dat vinik, dat vinik, dat vinik. In 2016 bezocht ik de show van cabaratière Lenette van Dongen. Er is één scène altijd bijgebleven: Word geen vinik. Ofwel DAT VIND IK (een mening waar niet vanaf kan worden geweken). Als mij iets is opgevallen aan 2020 is het naast het collectieve leed, dat we massaal in viniks zijn getransformeerd. Gelukkig dat er her en der ook nog wat Feniksen geboren zijn, alleen zijn deze in de minderheid. Meningen worden naar mijn idee te vaak als feiten of waarheden beschouwd en dat maakt mij verdrietig. Het zorgt er namelijk voor dat we niet naast elkaar, maar tegenover elkaar komen te staan. Zoals de Kleine Zeemeermin zo mooi kan zingen… Dat is mijn wens, om als uit de as herrezen Feniksen elkaar weer te vinden in onze overeenkomsten. Waarbij alles begint met: het minderen van meningen.

Mag het onsje meningen minder zijn?

Laatst heb ik de hele nacht wakker gelegen. Niet omdat de buren een feestje aan het bouwen waren en het lag ook niet aan de Volle Maan. Nee, het kwam door meningen. Kunnen meningen leiden tot insomnia? Oh, jazeker. Via Facebook (of moet ik zeggen nu.nl II) kwam ik terecht bij een artikel. Er stonden 928 reacties onder waarvan ik er 927 gelezen heb. Als de trechter van de Blits en de Flits werd ik hierin meegezogen. Waarbij mijn lichaam zich vulde met niet al te plezante emoties en ik bijna verdronk. Uiteraard ging het artikel over de maatregelen in Nederland.

Meningen oorlog

Ik ben van mening (hihi) dat alles wat je zegt, doet, denkt of schrijft een gevolg heeft. Slechte gedachtes kunnen je letterlijk ziek maken en hetzelfde geldt voor haat comments. Aangekomen bij mening nummer 612 besefte ik dat ik in een oorlog van meningen was beland. Als ontiegelijk open-minded persoon kan ik nog sympathiseren met een loempia. Dus ik had het moeilijk. Arend-Jan vindt dit, Chayenne vindt dat en Hans schrijft enkel in kapitalen zijn VINIK-bevindingen. Conclusie: heel veel mensen vinden ergens iets van en zien dit als feit: als waarheid. In plaats van bommen, bestoken we elkaar nu met meningen en die zijn misschien dan wel niet dodelijk, schadelijk is het wel.

Reageer vanuit liefde en begrip

Deze oorlog van meningen zorgde ervoor dat ik de hele nacht wakker heb gelegen. Ik las zoveel haat, onbegrip en tegenstellingen. Terwijl we juist meer liefde en verbinding nodig hebben. Elk mens vormt zijn of haar mening/waarheid door zijn/haar perceptie, (beperkende) overtuigingen en kennis. Waarbij we vaak een bepaald patroon volgen wanneer we ergens op reageren. Als nieuwsgierig aagje is het mijn doel om zoveel mogelijk beperkende overtuigingen uit mijn harde schijf te verwijderen. Hoor ik ergens een mening die mij vandaag beter past (omdat ik gister nog niet over die kennis beschikte), dan ruil ik hem zo in. Ook heb ik vaak helemaal geen mening, want wie ben ik om ergens iets van te vinden? 

>> Scroll naar beneden om verder te lezen over het minderen van meningen.

We maken allemaal onderdeel uit van dezelfde oceaan

De mensheid kun je zien als een grote oceaan. We zijn allemaal met elkaar verbonden en als je inzoomt: zie je allemaal unieke golven. Ik ben een golf, jij bent een golf. Ik heb een mening. Jij hebt een mening. Nu het Watermannen-tijdperk is aangebroken wordt het tijd om weer één grote oceaan te vormen met zijn allen. Hou je ongevraagde advies voor je. Strooi niet met ongezouten meningen en al helemaal niet in open wonden. Wees nieuwsgierig naar elkaar. Leer van elkaar en vind elkaar in de overeenkomsten. Kun je het ergens niet overeens worden? Agree to disagree is een mooi levensmotto. Of tenslotte: spreken is zilver en zwijgen is goud. Met als laatste: zullen we ook even de term complotgekkie elimineren? Want dan zet jij jezelf als VINIK boven iemand anders en dat is alles behalve liefdevol.