De orgaanklok ofwel je bioritme
Een orgaanklok? Waar hedde gij het in godsnaam over (denk het accent van Ferry uit Undercover er even bij)?! Dacht je dat het de koffie is die jou in de ochtend verandert in een kruising tussen Usain Bolt en Albert Einstein? Of dat het aan de lunch te wijten is dat je rond 15:00 het liefs een tukkie naast Doornroosje wilt doen? Nee, het is de orgaanklok: ofwel jouw bioritme. Hoe het zit met deze bijzondere klok en hoe je de orgaanklok praktisch toepasbaar maakt? Dat zoekt Nyepi voor je uit.
Meridianen en de orgaanklok
Klokkijken leer je meestal vanaf je zesde jaar. Alleen de orgaanklok? Daar leren we op school niets over. Tijdens mijn yin-yogaopleiding kwam ik pas alles te weten over de meridianen en de orgaanklok. Yin yoga vindt zijn oorsprong in het Taoïsme, een Chinese filosofie. Volgens de Chinezen bestaat ons lichaam uit twaalf hoofdmeridianen, ofwel orgaansystemen. Door deze twaalf hoofdmeridianen stroomt Qi, ook wel levenskracht genoemd. De Indiase yogi’s gebruiken hier het woord prana voor. Waarbij elke twee uur een hoofdmeridiaan én het bijbehorende orgaan het meest actief is. Zoals alles draait om yin en yang, zit twaalf uur later het desbetreffende orgaan op de reservebank.
Bron de orgaanklok: Tai Chi Tao De Wolden
Gebruik de orgaanklok in jouw voordeel
Stel dat de wekker om 07:30 gaat, dan helpt het volgende schema om de orgaanklok praktisch toepasbaar te maken. Eerder opstaan biedt nog meer voordelen. Later opstaan kan ook, mits je de ‘holy hours’ niet mist. Welke dat zijn? Dat lees je zo.
De milt en de miltmeridiaan (actief tussen 09:00 en 11:00)
Laten we meteen beginnen met de Oscars onder de uren. Tussen 09:00 en 11:00 is de milt het meest actief en zorgt deze voor superkrachten. De milt staat voor het intellect. Begin de dag dus met de grootste klus, die het meeste van jouw mind vraagt. E-mails lezen en appjes beantwoorden behoren hier niet bij. Bekijk je to-dolijst en klaar gelijk de grootste klus, want wanneer je deze uren ten volste hebt benut, sta je gelijk 2-0 voor op de rest van de dag. Anderzijds is het dus niet zo gek dat je tussen 21:00 en 23:00 moe kunt worden.
Je hart en de hartmeridiaan (actief tussen 11:00 en 13:00)
Dit is het moment om contact te maken. Belangrijke calls, zakelijke meetings of een lunch met je beste vriendin plan je voortaan als de zon het hoogste aan de hemel staat. Dit is ook het moment voor een gezonde maaltijd. Vermijd snelle koolhydraten, verkeerde vetten en suikers. Deze werken als een katalysator voor je middagdip.
Dunne darm en dunne darm meridiaan (actief tussen 13:00 en 15:00)
Op dit moment is jouw dunne darm aangeschoven aan tafel om te kijken hoe de leftovers kunnen worden opgenomen. E-mails/appjes beantwoorden of een andere taak waar het volledige IQ niet voor hoeft te worden benut? Dit is het moment. Wie over de vrijheid beschikt, gaat even een frisse neus halen.
Blaas en blaasmeridiaan (actief tussen 15:00 en 17:00)
Hey gaapkoning(in), ga je lekker? Denk je dat vier uur Cup-a-Soup uit de lucht is komen vallen? Nee, de marketingmaffia heeft gewoon heul slim op jouw orgaanklok ingespeeld. Check op dit tijdstip of je genoeg gedronken hebt en of je wel genoeg zout hebt binnen gekregen. Drink een glas water en maak eventueel een soepje klaar (en nee, niet zo’n chemisch zakje waarvan de inhoud ook door Walter White gemaakt had kunnen worden) om je zoutgehalte aan te vullen.
Nier en niermeridiaan (actief tussen 17:00 en 19:00)
Working nine to five, echt het komt allemaal ergens vandaan. Vanaf vijf uur zijn de nieren het meeste actief, waarbij stress kan leiden tot uitputting van de bijnieren. Haal de ambtenaar in jezelf naar boven en stop je werkzaamheden voortaan rond dit tijdstip.
Bloedsomloop en hartbeschermer meridiaan (actief tussen 19:00 en 21:00)
Volg een yogales, trek jezelf terug met Fifty Shades of Grey of een ander goed boek, eh speeltje. Of nog beter: benut deze tijd om lekker een potje te seksen. Zeker wanneer er een kinderwens is. Volgens de Chinezen is dit het beste moment voor conceptie, omdat de bloedsomloop voor warmte zorgt. Doordat ook het hart een belangrijke rol speelt rond dit tijdstip, is dit het moment om lekker thee te leuten met je BFF.
>> Scroll naar beneden om meer te weten over zo kun je de orgaanklok praktisch toepassen.
Drievoudige verwarmer meridiaan (actief tussen 21:00 en 23:00)
Het plaid onder de plaidjes, dat is de drievoudige verwarmer. Officieel is de verwarmer geen orgaan, maar een energetisch systeem a.k.a. de thermostaat van jouw ruimtepak. Gebruik deze tijd als transitie tussen wakker zijn en slapen, want wie goed heeft opgelet, weet ook dat de non-activiteit van de milt ervoor zorgt dat je lekker loom aan het worden bent.
Galblaas en galblaasmeridiaan (actief tussen 23:00 en 01:00)
Het houdt niet op hoor: ken je deze, nog, nog, noggggg. Natuurlijk herinnert het voorgaande fragment aan kermisbezoekjes in je tienerjaren, maar ik doel natuurlijk op het volgende. Dat elk uur dat je voor twaalf uur slaapt, dubbel telt. Helemaal waar is het niet, maar onwaar ook weer niet. Een yogi zou zeggen: dat is jouw waarheid en bestaat de waarheid eigenlijk wel? Afiijn, ik verdwaal. De galblaas kun je zien als de links of naar rechts swiper, ofwel de keuzemaker. Wie tussen 23:00 en 01:00 in bed ligt kan de volgende dag makkelijker keuzes maken. Dat brengt ons weer bij het volgende gezegde: ergens een nachtje over slapen.
Lever en levermeridiaan (actief tussen 01:00 tot 03:00)
Carnavalskrakers, nachtvlinders en lamphangers opgelet. Wil je jouw kater verminderen na een weekender Wildeburg, Lowlands of kroegtijgeren? Zorg dan dat je voor 01:00 in je mandje, tentje of bedstee ligt. Ja, ook een avond winen and dinen voelt de dag erna (iets) minder modderig aan. Naast het fysiek ontgiften doet de lever dit ook op mentaal niveau. Eigenlijk is het dus ALTIJD een must om rond dit tijdstip te slapen.
Long en longmeridiaan (actief tussen 03:00 en 05:00)
Waar wordt de aandacht op gericht tijdens meditatie? Juist, op de ademhaling. Wie rond dit tijdstip opstaat, profiteert van een optimale longfunctie. Monniken doen het, Wim Hof vast ook en menig doorgewinterde yogi staat voor dag en dauw op voor de Sadhana. Overigens is dit ook een heul prima tijdstip om gewoon heerlijk te slapen, zodat je jouw emoties kunt verwerken. Zoals verdriet, dat tevens bij de longen hoort.
Dikke darm en dikke darm meridiaan (actief tussen 05:00 en 07:00)
De dikke darm meridiaan en de longmeridiaan zijn mega maten en regulieren samen de afscheiding van afvalstoffen. Ook absorbeert de dikke darm overtollig vocht en dat betekent: plassen, terwijl je nog zo heerlijk ligt. Wedden dat je de klok er op gelijk kunt zetten dat dit dilemma nog heftiger dan op dinsdag, zich rondom dit tijdstip afspeelt?!
Maag en maagmeridiaan (actief tussen 07:00 en 09:00)
“Eat breakfast like a king, lunch like a prince, and dinner like a pauper.” Zo weer een bekende quote ontrafelt. Tijdens 07:00 en 09:00 is het de magische maag die het erepodium beklimt. Dit betekent dat de Bourgondiër eindelijk weer uitgetalen mag worden. Voor de oplettende kijker, of lezer… Wanneer is het dus het slechtste moment om een grote maaltijd te nuttigen? Juist, precies twaalf uur later dus.