Zo leer je tekens herkennen en iets met synchroniciteit

synchroniciteit, tekens

Synchroniciteit en tekens

Heb je de aflevering over tekens van Surviving Death (op Netflix) al gezien? Iedereen met ook maar een minibeetje interesse in synchroniciteit en tekens: ga kijken nu. Om synchroniciteit in woorden te vangen is zo makkelijk nog niet. Je zou kunnen zeggen dat synchroniciteit het volgende betekent: als twee op zich staande begrippen een betekenis krijgen. Toeval dat geen toeval is. Voor mij zijn het gebeurtenissen die mij zo verwarmen, alsof ik uit lava besta. Wanneer ik dat gevoel ervaar weet ik, dit is een teken. Zie je opeens overal dubbele getallen, zoals 11:11, dan kan dit een teken zijn dat je op het goede pad zit. Soms zijn het engelen, of overleden dierbaren die tekens sturen. Hoe leer je deze tekens te herkennen?

Vlinders, veren, vogels 

Over tekens zou ik een trilogie kunnen schrijven. Vlak na mijn vader zijn dood, vloog er een vlinder de woonkamer in. Let wel: buiten het vlinderseizoen en hoe vaak gebeurt dit?! Mijn interesse was uiteraard direct gewekt en de inspecteur groeide in mij. Ik wilde alles weten over tekens en synchroniciteit. Zo stuitte ik op de volgende ontdekking: dat zielen vooral vogels en insecten kunnen sturen, maar ook lichte voorwerpen zoals veren. Mijn moeder koos uiteindelijk voor de vlinder en ik voor de veer. Met net zoveel passie als dat ik dronken een karaokeshow opvoer, sprak ik mijn vader toe. Niet bescheiden, gewoon volle bak #durftevragen. Paul, ik wil veren krijgen op de momenten dat ik vreselijk veel aan je denk, wanneer ik je nodig heb en als teken om te weten dat ik op het goede pad zit. 

Tekens en synchroniciteit herkennen

Inmiddels kan ik van alle veren die ik ontvangen heb een kale kip weer een jasje geven. Zoveel zijn het er. De cynicus denkt nu wellicht: joh er zijn 60 miljard vogels, niet zo gek dat er veren te vinden zijn. Het gaat ook niet om alle veren, maar om de synchroniciteit. Toen ik drie jaar geleden naar Ibiza verhuisde en al een jaar daarvoor bezig was om One Day Retreat Ibiza op te richten, ervaarde ik tijdens mijn eerste retreat net zoveel zenuwen als een gemiddelde kandidaat op de stip van Idols. Voordat ik ging slapen richtte ik mij tot het universum/papa en vroeg hem om een teken. De volgende ochtend word ik wakker en liggen er twee veren voor mijn slaapkamerdeur. Liefdevol verstrengeld in elkaar. Jep, in huis dus. Mijn lichaam vulde zich met warmte en ik wist het zeker: dit is een teken. Na afloop van de retreat open ik het dashboardkastje van de auto en vind daar een veer. Ik heb mijn vriend er nog even van verdacht dat hij deze had neergelegd voor mij, maar dat was niet zo. Hij lag er daarvoor simpelweg niet.

Muziek als teken

Zo heb ik nog wel tientallen voorbeelden van bijzondere veer-momenten. Of wat te denken van muziek? Alles is energie en voor zielen is het makkelijk om met frequenties te spelen. Dit kan het licht zijn, een wekker die constant afgaat op een bepaalde tijd, of de radio. Precies tien maanden voordat mijn vader zijn lichaam stierf, vroeg ik hem tijdens een vakantie in Zuid-Afrika naar de muziek die hij op zijn afscheid wilde horen. Tot in detail schreef ik alles op. Mijn moeder vroeg ik het voor de vorm, maar ik wist dat ik dat nog lang niet hoefde te noteren. Iets in mij voelde dat ik het mijn vader moest vragen, zelfs dit is achteraf synchroniciteit. Nog geen maand later werd er bij hem longkanker geconstateerd. Toen hij stierf hebben mijn moeder en ik allebei nog een nummer toegevoegd en nu voel je het vast al aankomen: dat nummer heeft mij op de raarste momenten achtervolgd.

Stil in mij

Ik neem je even mee terug in de tijd, naar Bungalup. De Grand Slam onder de (binnen) festivals. Samen met mijn beste vrienden sta ik te raven voor het leven en de dood in Center Parcs. Eenmaal per jaar worden het Tropische Zwemparadijs, Pannenkoekenrestaurant en alle andere mogelijke openbare ruimtes omgetoverd tot dansspeeltuin voor volwassenen. Houselegende Joost van Bellen staat achter de draaitafels en te midden van mijn depressie voel ik me toch een beetje levend. Omringd door mijn lieve vrienden, die allemaal aanwezig waren op het afscheid van mijn vader, dansen we een marathon. Dan opeens uit het niets en totaal niet passend in zijn set, galmt de bekende intro met gitaar door de speakers. Bij deze eerste tonen van Stil in Mij, dansen de tranen over mijn wangen en word ik gloeiend warm van binnen. Eén van mijn beste vrienden heeft het gelijk door en pakt mij vast. Samen delen wij dit: what the fuck momentje. Dank je wel pap: deze zag ik echt niet aankomen. 

Alledaagse synchroniciteit

Naast deze bijzondere tekens van overleden dierbaren die met je willen communiceren, vallen er nog veel meer dingen onder synchroniciteit. Wanneer je diep aan iemand denkt en opeens een appje van diegene ontvangt. Of de dubbele getallen waar ik het al eerder over had. Het universum stuurt je op zoveel manieren tekens, het is alleen aan jou om jezelf er voor open te stellen én ze te herkennen.