Wees lief voor jezelf: zo word je jouw eigen beste vriend(in)

lief voor jezelf

Vrienden voor het leven

Want wij zijn vrienden voor het leven,
kameraden tot de laatste dag.
Vrienden voor het leven,
als ‘t kan, als ‘t lukt, als het mag.
Soms is er wel onenigheid,
Maar dat duurt gewoon maar even.
Ondanks alles zijn we vrienden voor het leven.

De belangrijkste relatie is die met jezelf 

Lees het couplet hierboven nog eens goed en laat het bezinken. Waarschijnlijk denk je aan een bepaalde vriend(in), je partner of broer/zus. Ik durf er mijn hele kristallencollectie op in te zetten dat je niet aan jezelf denkt. Vanaf jongs af aan zijn we op zoek naar externe vriendschappen. Als klein Michelinpopje (ik was het geval, ik moest nog groeien) had ik een heel arsenaal aan vrienden. Van de lieveheersbeestjes die ik in een doosje verzamelde, de salamanders uit buurman zijn vijver, de paarden op de manege. Een hartsvriendin, twee beste vriendinnen en eigenlijk was ik bevriend met de hele klas. Kennissen dat woord kende ik toen nog niet. Mijn hooggevoeligheid uitte zich al op vrij jonge leeftijd. Zo vroeg mijn moeder soms of ik niet met die of die wilde spelen en dan antwoorde ik: ”Nee, vandaag wil ik alleen zijn.” Hoe gek ik ook was op wilde avonturen, logeerpartijtjes en verjaardagen in het Archeon. De relatie met mezelf (en vooruit mijn Barbie Army) waardeerde ik toen al enorm.

Van vriend naar vijand

Toen kwamen de Clearasil potjes in de kast, merkloze jeans moesten en zouden vervangen worden door achterlijk geprijsde Diesel-broeken. Truitjes werden zo strak als een korset en alleen Anti-Flirt of Morgan kregen nog een plekje op de stapel. Hoe makkelijk het leven voor de middelbare school was, zo lastig had ik het als puber én dat met slechts af en toe één pukkel. Nieuwe vriendinnen bleken dat toch niet te zijn en ik was mijn eigen identiteit kwijtgeraakt, omdat ik er bij wilde horen. Ergens daar ben ik de vriendschap met mezelf verloren, of misschien herinnerde ik het mij niet meer. Ik was nog kritischer op mezelf dan een coach die zijn topsporter op weg naar de Olympische Spelen hielp. 

>> Scroll naar beneden om verder te lezen over wees lief voor jezelf. 

Wees net zo lief voor jezelf als jouw beste vriend(in)

Is het eigenlijk niet met alles zo? Dat we het zijn vergeten? Het enige wat ons rest is het weer te herinneren. Wie we werkelijk zijn. Zo is het ook met de langspeelplaat van je gedachten. Moedigt deze aan, of kraakt de plaat alleen maar af? Pas tijdens mijn eerste yogadocentenopleiding herinnerde ik het mij weer: ik ben de baas over mijn gedachten. Deze hersenspinsels bepalen hoe ik me voel én dus ook hoe ik mij over mezelf voel. Wat een wijsheid, waarom leren we dit niet op school? Ik begon mezelf aan te moedigen: met vlaggetjes, pakjes drinken, pompons en een medaille na afloop. Ik gaf dezelfde adviezen die ik mijn beste vriend(en) zou geven en stopte vooral met de meest zelf-saboterende gedachten: het schuldgevoel.  

Investeer in de vriendschap met jezelf

In mijn leven zijn er maar weinig vriendschappen echt vergaan. Er zijn er vooral heel veel bijgekomen. Laatst zei één van mijn nieuwste vriendinnen wat ze mijn beste eigenschap vond. Haar antwoord: ”Dat ik zo goed voor mezelf kon kiezen.” Daar kon zij nog iets van leren. Ik ken mijn grenzen na heel wat potjes Risk gespeeld te hebben inmiddels en weet wanneer het tijd is om dat kleine meisje in mij tevreden te stellen. Hoe gek ik ook ben op al mijn dierbaren: Ik heb het zo hard nodig om alleen te zijn. Lekker vroeg in bed liggen, zonder prikkels, genietend van de zachte dekens. Of juist een dagje met mezelf op pad. Slenteren door Ibiza-stad zonder plan, toch nog even de natuur in of neerstrijken op een terras. Of ik mij dan niet alleen voel? Dat is het mooie: wanneer je bevriend bent met jezelf, ben je altijd samen.