Ga je ook zo lekker op de flow?

flow

Ga je ook zo lekker op de flow

Er zijn een paar dingen in het leven waar ik zo lekker op ga. Eén daarvan is de flow. Voor degenen die denken ehm flow, over welke designerdrug heb je het nu weer? Zie hier deze prachtige definitie:

Flow is defined as to move in one direction, especially continuously and easily; to proceed smoothly and readily; to go from one place to another in a steady stream.

Flowen betekent voor mij dat dingen lekker lopen, je glijdt als het ware door het leven en bent niet te stoppen. Het is de puurste vorm van focus, waarbij niets of niemand je kan afleiden (dus ook je eigen gedachten niet). In de flow zitten voelt als een oneindig orgasme, waarvan je niet wilt dat het stopt. Helaas, wordt dan toch ineens je tantra-achtige ervaring net zo abrupt afgebroken als een festival waar de stoppen van doorslaan. Het is klaar met de flow en apathie probeert de boel weer over te nemen. Hoe kom je in deze fijne staat en nog beter: hoe blijf je daar? Online magazine Nyepi voor persoonlijke groei, zoekt het voor je uit. 

Energy flows where attention goes

Om de achternaam van de volgende meneer correct uit te spreken is het raadzaam even een LOI-cursus Hongaars te volgen. Mihaly Csikszentmihalyi bestudeert al decennia lang de staat van mensen wanneer ze hun maximale potentieel behalen. Zo wijzen zijn studies uit dat mensen gelukkiger zijn wanneer ze een uiterste concentratie bereiken. Deze staat noemt Mihaly: flow. Positieve emoties dragen hieraan bij. Net zoals een positieve mindset waarbij er geen aandacht wordt verspild aan luttele zaken. Hierdoor kan de energie vrij stromen en ontstaat de staat van flow. Of zoals Tony Robbins zo mooi zegt: ”Energy flows where attention goes.”

Bekijk hier de TedXTalk van: Mihaly Csikszentmihalyi

Hoe kom je in de flow?

  • Begin je dag met een meditatie
  • Beweeg, zodat je mind ook in beweging komt
  • Maak je doel helder
  • Doe één ding tegelijk en met je volle aandacht
  • Elimineer alle dingen die ruis opleveren
  • Neem de tijd voor je doel/taak/vermaak. Om in de flow te komen heb je minstens twee tot drie uur nodig. 
  • Zet je telefoon op vliegtuigmodus of zet je notificaties uit, zodat je zo min mogelijk gestoord kunt worden.
  • Luister eventueel naar rustgevende muziek

Zo blijf je meebewegen met deze fijne staat

Wil je in deze lekkere staat blijven verkeren? Bekijk dan het bovenstaande lijstje nog eens goed. Merk je dat je niet meer zo lekker aan het flowen bent? Grote kans dat meneer of mevrouw Te weer roet in je stroming gooit. Misschien maak je te weinig tijd vrij voor jezelf? Of heb je überhaupt te weinig tijd om te kunnen flowen (denk aan de twee tot drie uur regel). Plan je dag dan zo in dat je de ruimte hebt om te blijven flowen.