Wat is NLP? Nyepi zoekt het voor je uit

Wat is NLP

Wat is NLP? 

Tony Robbins ken je wellicht wel, maar ook Nederland heeft 2 NLP-goeroes. Wat is NLP? Dat leggen Shanna Proost (#lievelingsleven) en Sandra Dijke-Jongepier, haarfijn uit. Samen met deze twee powervrouwen, organiseer ik de Online Morning Retreat. Het ultieme moment van selfcare, waar NLP, Yoga Nidra en emotional healing de basis vormen voor deze at-home-retreat.

Interview met NLP-masters Shanna en Sandra

Nyepi’s Lauri spreekt met Sandra (39) uit Utrecht, zij verzorgt als zelfstandige voor verschillende bureaus NLP en communicatietrainingen. Shanna (30) uit Amsterdam is alweer zes jaar ondernemer, een jaar moeder en uitvinder van #lievelingsleven.

wat is nlp

Wat heeft jullie op het NLP-pad gebracht?

Sandra: ‘Ik had al best wel veel over NLP gelezen en als nuchtere ziel -wat dat ben ik-, had ik ook wel zo iets van; wat een zweverig gedoe allemaal. Het zal wel. Een ander zou bij zoveel weerstand wellicht denken; hier ga ik dus niets mee doen. Ik heb als overtuiging dat ik er daadwerkelijk iets van mag vinden als ik mij erin verdiept heb. Het is dus met name mijn nieuwsgierigheid geweest en ik was gelijk hooked. Het heeft mij zoveel gebracht.’

Shanna: ‘Het was vooral een grote interesse in mensen, gedrag en mindset. Ik wilde daar meer over leren en ik was er nog niet eens op uit om coach of trainer te worden, maar vooral de theorie sprak mij aan. Toen ik de opleiding deed dacht ik; shit, dit gaat over mij. Ik ben hier niet alleen dingen aan het leren die ik kan gebruiken in relatie tot andere mensen, maar vooral in relatie tot mezelf. Dit was toch wel een behoorlijk inzicht en dat maakte mij nog hongeriger om meer NLP-opleidingen te gaan doen. Zeker toen ik ervaarde dat ik op dagelijks niveau veel gelukkiger en succesvoller werd door al mijn opgedane kennis vanuit de NLP. Ik dacht: hier wil ik meer, meer, meer over leren en dit wil ik delen! Dit heeft mij doen besluiten om zowel de master als trainer opleiding te volgen.’

Wat is NLP nou eigenlijk?

Sandra: ‘Het is in ieder geval een hele mond vol: Neuro Linguïstisch Programmeren. Wat ik vaak vertel als iemand vraagt wat is NLP? Dan gebruik ik de metafoor van het geitenpaadje. Dit staat voor een pad dat de geit elke dag bewandelt. Hij neemt telkens dezelfde route op zoek naar gras. De route staat voor onze patronen. Als jij in situatie A gezet wordt dan doe je vaak B. Als B helemaal goed voor jou is, dan is dat natuurlijk heerlijk. Al kun je nog steeds nieuwsgierig zijn naar wat nu maakt dat jij B doet. Stel nu dat je B helemaal niet zo fijn vindt en dit weleens op een andere manier wilt doen, waar je wellicht blijer van wordt. Waardoor je meer energie overhoudt of sterker in je schoenen staat. Dan gaat NLP heel erg over het nieuwsgierig zijn naar je huidige geitenpaadje (jouw huidige patronen) en het onderzoek naar hoe je nieuwe geitenpaadjes/patronen kunt bijbouwen. Dit is eigenlijk het programmeer gedeelte van wat is NLP: het programmeren en herprogrammeren van je brein. Waarbij de neuro staat voor dat wat er via onze zintuigen allemaal binnenkomt. Wat ziet de geit allemaal en wat niet, maar ook wat zegt de geit tegen zichzelf? Hoe wordt dit allemaal verwerkt binnen het brein. De linguïstiek gaat over hoe je tegen jezelf praat.’

Sandra: ‘’Het geitenpad is een mooie metafoor voor NLP, het nieuwsgierig zijn naar je patronen en het bijbouwen van nieuwe patronen, met als resultaat meer flexibiliteit en keuzevrijheid. Waardoor je over het algemeen lekkerder in je energie zit en in balans komt.’

Shanna: ‘Je kunt het op zoveel manieren uitleggen. Waar het voornamelijk omgaat is hoe alle processen in je brein samenwerken met de processen in het fysieke lichaam. Dit zorgt er tezamen voor hoe jij je gedraagt. Dit gedrag bepaalt het resultaat dat je behaalt in je leven. Wat is NLP? NLP helpt jou te leren hoe al deze processen in je brein werken. Hoe werken herinneringen, emoties, je mindset, je gedachtes? Hoe verhouden gedachtes zich ten opzichte van stress, maar ook hoe emoties zich verhouden tot fysieke klachten? Wat je leert van NLP is hoe deze relaties bij jou van binnen zijn aangelegd. Hoe jij dit kunt beïnvloeden. Zodat je jezelf zo kunt programmeren dat je elke keer succesvol gedrag vertoont. Waardoor je de beste versie van jezelf kunt zijn en daarmee ook jouw lievelingsleven kunt leven.’

Hoe passen jullie NLP toe in het dagelijks leven?

Sandra: ‘Sinds ik met NLP werk heb ik een nieuwsgierigere mindset. Dit is afkomstig vanuit het NLP-communicatiemodel, één van de basisfundamenten van NLP. Waarin heel mooi wordt uitgelegd dat wij allemaal onze eigen, subjectieve werkelijkheid hebben. Dat wij op basis van onze herinneringen, overtuigingen en nog heel veel andere zaken een plaatje van de werkelijkheid maken. Dit beeld is voor elk mens verschillend. Het resultaat daarvan is dat ik voorheen weleens geïrriteerd kon raken als iemand naar mijn idee iets ongepasts zei. Terwijl als er nu iets gebeurt wat wrijving geeft, ik vooral nieuwsgierig word. Ook ben ik veel bewuster geworden van mijn eigen gebruiksaanwijzing, stemming en wat ik nodig heb om deze weer in balans te brengen.’

Shanna: ‘Voor mij zit NLP overal in. Het gaat over hoe taal jouw patronen ofwel je dagelijkse zijn beïnvloedt. Een voorbeeld van hoe ik NLP op dagelijks niveau gebruik is dat ik elke ochtend aan mijn partner vraag: hoe lekker heb je geslapen? In plaats van dat ik vraag: hoe heb je geslapen? Als ik lekker gebruik dan zit er al de suggestie in dat hij lekker geslapen heeft. Waardoor zijn brein aangaat op lekker en hij positief wordt beïnvloed. Een andere vraag die ik mezelf constant stel is: wat kan ik wel? Waar kan ik mij wel op focussen? Als ik merk dat iets niet lekker loopt dan stel ik een diepere vraag aan mezelf. Wat is mijn aandeel hierin en wat kan ik hieraan veranderen om mezelf weer prettig te voelen? Ik leg zo de verantwoordelijkheid, de mogelijkheid en de oplossing bij mezelf. Zo blijf ik in charge over mijn eigen gemoedstoestand.’

Wat kunnen de mensen verwachten van de Online Morning Retreat?

Sandra: ‘Wat het vooral gaat opleveren is dat mensen een mooie reset hebben gekregen. Een soort van APK voor jezelf. Zodat de deelnemers beter begrijpen hoe ze in elkaar zitten en hun eigen gebruiksaanwijzing snappen. Daarbij zullen ze veel meer energie gaan ervaren na de Online Morning Retreat, over de as van de beweging die in gang is gezet in enerzijds hun brein (nieuwe mogelijkheden) en de beweging in het lijf. Ik denk dat ze zich een stuk lichter thuis voelen.’

Shanna: ‘Een prachtige verdieping met zichzelf, waarbij de deelnemers praktische tools ontvangen, waarmee ze zich direct in een positieve en krachtige staat van zijn kunnen zetten. Zodat ze hun doelen (groot en klein) succesvol kunnen behalen. Wat ze vooral leren naast wat is NLP, is hoe dit alles werkt in de mind en wat de relatie is tot het lichaam.’

>> Ben je nieuwsgierig geworden naar NLP in combinatie met Yoga Nidra en emotional healing? Doe dan mee met de Online Morning Retreat