Dit wil je weten over de menstruatie (ja, ook jij meneer)

menstruatie

Ongesteldheid en katers

De definitie van een kater is ongesteldheid na drinkgelag. Yep en keer dit nu even om. Het is ook net zo vervelend: ongesteld zijn of een kater hebben. In beide gevallen duik ik het liefste onder in een bunker van dons en veren. Wie de maandelijkse periode te pakken heeft, kan van het vrouwelijke volk vaak op veel begrip rekenen. Mannen daarentegen, duiken het liefste onder in een kroeg ver weg van de desbetreffende vrouw. Eigenlijk best wel gemeen. Het wordt tijd dat we meer te weten komen over de menstruatie en hoe daarmee het beste om te gaan. Ja, ook jij ja manmens. Wedden dat je hier punten mee scoort?!

De vier seizoenen van de menstruatie

Onderduiken, terugtrekken of van vlinder weer even in een rups veranderen. Dit zijn verschijnselen die horen bij de menstruatie, ofwel de periode van het bloedverlies én de winter. Wist je dat de menstruatiecyclus vier seizoenen kent? Wie over deze kennis beschikt, zal haar cyclus met de bijbehorende behoeftes niet alleen beter begrijpen, maar hier ook beter naar kunnen leven. Tip: deel jouw agenda voortaan in op de vier seizoenen die jouw cyclus kent. Zeker wanneer er geen anticonceptie in het spel is, zullen de vier seizoenen goed onderscheiden kunnen worden.

Winter – menstruatieperiode (3 tot 7 dagen)
Wie haar maandelijkse periode bijhoudt met een app, weet dat de eerste dag van de maandelijkse cyclus begint bij de menstruatie. De periode van het bloedverlies. Tony Chocolonely’s aandelen stijgen waar de koers van het humeur evenredig daalt. Meh, auw, zucht, nu even niet. Je hebt nergens zin in en je gedachten hebben de vocale tics van Gilles de La Tourette overgenomen. Niemand is meer leuk, lief of gezellig. Alleen zijn dat is het beste medicijn. Sinds 1947 hebben vrouwen in Japan recht op vrije dagen wanneer de menstruatie is aangebroken. Dit wil jij ook. Wellicht dat jouw baas nog niet zo vooruitstrevend is, maar je kunt deze kennis altijd melden. Wat doe je verder in de winter? Juist, lekker cocoonen én hou de agenda vrij voor: selfcare. Ja, selfcare betekent ook helemaal niets doen waar jij op dat moment geen zin in hebt.

*Tip hoe verleidelijk ook, probeer de drang naar suiker te beheersen. Dit maakt van jouw emoties een schommel. Zet een kopje gemberthee tegen de krampen en kies voor voeding waar Popeye ook voor zou kiezen (met veel ijzer dus).

Lente – de folliculaire fase (3 tot 7 dagen)
De donkere dagen zijn voorbij. De ramen worden geopend en de zin stijgt om weer naar buiten te gaan. Wanneer de menstruatie over is, gaat het lichaam haar best doen om een eitje te produceren. Het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) is aan zet en ook oestrogeen zet de koers omhoog weer in. Met als resultaat: alle kleding in de kast is weer leuk. Je voelt je zekerder, stabieler en meer jezelf.. Gebruik deze periode om datgene aan te pakken waar je in de winter niet aan toegekomen bent. Ook is dit het moment om dingen te ondernemen, te leren en om te groeien.

*Toch iets teveel en zwaar gegeten in de winter? Dat is helemaal logisch en zie dit niet als zondigen. De lente is daar om weer voor balans te zorgen. Ga voor zo vers en gezond mogelijk.

Zomer – de ovulatie fase (3-5 dagen)
Net zoals de zomer in Nederland soms op een dinsdag valt, duurt deze fase helaas ook niet zo lang. Nee, ook niet als je zoals ik op Ibiza woont. Drie tot vijf dagen per maand, rondom de ovulatie ben jij een meerdaags festival. Je hebt overal zin in: van dansen, sjansen, tot rampetampen. In deze vruchtbare periode voel jij je niet alleen goed, je bent ook echt op je knapste (dank je wel moeder natuur). Daten is op dit moment een uitstekend plan. Functioneringsgesprek? Plan hem nu in.

*Kies voor vezels en zo min mogelijk koolhydraten. Ben je net een bruisbal zo bruisend als je bent? Duik het krachthok in of schrijf je in voor het kampioenschap vrachtwagentrekken.

Herfst – de luteale fase (10 tot 14 dagen)
De seizoenen van de menstruatie lijken behoorlijk veel op de daadwerkelijke seizoenen. De herfst lijkt soms oneindig lang te duren. In het begin is het genieten van de veranderende kleuren en de zachte zon. Progesteron neemt het stokje over en checkt of er een eitje is bevrucht. Dit hormoon maakt van jouw het equivalent van Geraldine Kemper: heerlijk energiek én positief. Alleen dan slaat het weer om. Wanneer Dokter Progesteron ontdekt dat er geen eitje bevrucht is, trekt hij zich terug. De dagen worden langer, druileriger en donkerder. Je energieniveau daalt als een valtoren en mevrouw mascara plakt weer aan de wangen: PMS is terug van weggeweest. 

*Laat in deze periode los wat jou niet langer dient en bereid je langzaam voor: Winter is Coming. Kies voor magnesiumrijke voeding, slik eventueel extra calcium en Vitamine B-supplement en kies voor ontspannende Yoga Nidra

>> Wil je niet alleen weten hoe je het beste volgens de seizoenen van de menstruatie kunt leven, maar ook volgens de orgaanklok? Download dan het gratis e-book van Nyepi hier

Menstruatie en de maan

Net zoals de menstruatie gekoppeld kan worden aan de seizoenen, geldt hetzelfde voor de maanstanden. Menstruation, of beter gezegd moonstruation? De gemiddelde menstruatiecyclus is 29 dagen en hetzelfde geldt voor de maancyclus. Met natuurlijk heel wat uitzonderingen wanneer het de menstruatie betreft. Sommige vrouwen hebben een veel langere of kortere cyclus. Dat buiten beschouwing genomen, heeft onze maandelijkse periode veel weg van de maanstanden. Nieuwe maan staat voor de winter, het eerste kwartier voor de lente, volle maan voor de zomer en het laatste kwartier voor de herfst. Veel vrouwen ovuleren dan ook tijdens volle maan en zijn ongesteld als het nieuwe maan is. Ik ben het precies andersom en kan mijn menstruatieklok erop gelijk zetten dat mijn periode rondom de volle maan begint. Het moment wanneer ik mega moony kan doen: want, is dat niet een veel leukere benaming voor jouw periode van de maand?

Menstruatie op spiritueel niveau

Wil je meer weten over de menstruatie op spiritueel niveau (met uitleg over de maan), bekijk dan onderstaande video van Till Swan. Het stuk over verven met je menstruatiebloed dat kun je beter niet delen met partnerlief. Ook mij gaat dat net een klein loopbrugje te ver ;), maar hé: ieder zijn ding.

Wil je niets missen van Nyepi, nieuwsgierig aagje? Volg ons dan op Instagram