Dankbaarheid beoefenen; leg de focus op wat je hebt

dankbaarheid beoefenen

Dankbaarheid beoefenen

Sinds ik uit de lockdown ben gekomen voelt het leven voor mij als één grote serotonine-trip. Ik ben een dankbare Calimero die net uit het ei gekropen is. De eerste keer dat ik weer buiten mocht lopen heb ik alle veldbloemen zachtjes aangeraakt, cactussen bestudeerd en was ik zo bewust van mijn vrijheid. Vrijheid die ik misschien wel iets teveel voor lief heb genomen. Het klinkt misschien gek, maar ik ben dankbaar voor deze ervaring om in één van de zwaarste lockdowns ter wereld gezeten te hebben. Waarom? Omdat het leven nu nog mooier is dan de eerste cd van de Spice Girls. Ik was al behoorlijk gepromoveerd als het gaat om het beoefenen van dankbaarheid. Zo kon ik al dankbaar zijn voor een doperwt. Al zijn deze dingen nu nog kleiner geworden. Ook weet ik nu hoe het voelt om niet te leven alsof het je laatste dag is, maar je eerste dag.

Oppersmurf als het gaat om het beoefenen van dankbaarheid

 Wie nieuwsgierig is naar persoonlijke- of spirituele groei zal vast en zeker bekend zijn met het begrip dankbaarheid. Welk zelfhulpboek of naslagwerk je ook opent; je zou kunnen zeggen dat dankbaarheid beoefenen de gemene deler is.  Natuurlijk kun je allerlei dingen of personen opnoemen waar je dankbaar voor bent. Alleen zul je dit ook echt dienen te voelen. Welke herinnering brengt een grote lach op jouw gezicht? Begin hiermee en laat dit euforische gevoel door je hele lichaam stromen. Dan is het de zaak om dankbaarheid net zo serieus te nemen als het behalen van je veterstrikdiploma. Oefenen, oefenen, oefenen totdat het je natuurlijke staat van zijn wordt.

Dankbaar of boos: de keuze is aan jou

Wist je dat dankbaarheid niet naast een andere emotie kan bestaan? Je kunt niet tegelijkertijd én boos én dankbaar zijn. Haalt iemand het bloed onder je nagels vandaan en merk je dat jouw gezicht een beetje op een tierende Kim Jong-Un begint te lijken? Dan is dit het allerbelangrijkste moment uit jouw hele dankbaarheidscarrière om dankbaarheid te beoefenen. Zeg nu zelf heb je liever een lichaam vol met cortisol of geluksstofjes? 

Schrijf de dingen op waar je dankbaar voor bent

Om te beginnen met het beoefenen van dankbaarheid kun je hier een ritueel van maken. Bijvoorbeeld door als je net wakker bent drie dingen op te schrijven in een boekje. Ik voeg daar graag altijd drie personen aan toe. Is er iemand die bij je heeft ingecheckt of iets liefs voor je heeft gedaan? Schrijf het op. Je kunt ook dankbaarheid beoefen net voordat je gaat slapen, om zo je dag af te sluiten. Ik beoefen dankbaarheid vrijwel de hele dag door en vooral tijdens de retreats van een dag die ik geef op Ibiza. Wanneer de stiltewandeling is aangebroken ga ik al mijn dierbaren af en denk ik aan ze. Soms is er iemand in mijn inner circle (als je hier een mooi woord voor hebt in het Nederlands, laat het me weten) die extra aandacht verdient. Dan denk ik tijdens de twee uur durende wandeling aan hem of haar. Meestal ontvang ik na afloop een bericht van diegene; maar dit heeft weer alles te maken met De Wet van Aantrekkingskracht