Adam, Eva en Lilith…

lilith

De bijbel versus de oerknal

Eenmaal in mijn leven heb ik de bijbel gelezen, tenminste de verplichte stukken die ik voor mijn tentamens godsdienst diende te kennen. Taal is zeg maar mijn ding en verhalen onthoud ik met gemak. Zo geschiedde dat ik met een tien voor godsdienst thuiskwam. Op mijn middelbare school (het Hervormd Lyceum Zuid) werd de week standaard geopend met een verhaal uit de bijbel. Soms droomde ik nog wat na over het weekend, al konden sommige stukken mij wel boeien. Zoals het Scheppingsverhaal met de schitterende hoofdrollen van Adam & Eva. Andere vakken, zoals algemene natuurwetenschappen schetste een alternatieve visie: de oerknal. Gelukkig kreeg ik op een hervormde school deze verschillende invalshoeken mee om zo mijn eigen waarheid te creëren. God was voor mij geen persoon, maar de natuur en na de dood? Dan werd je opnieuw geboren. Ja, als jong blomke geloofde ik al in reïncarnatie. 

Adam, Eva en….

Op de zesde scheppingsdag creëerde God de mens: Adam. Wist je dat Adam in het Hebreeuws mens betekent? Om Adam iets meer vertier te brengen in het Paradijs, toverde God Eva tevoorschijn uit één van Adam zijn ribben. Verder was er nog iets met een slang, een appel en een verbanning uit het Paradijs. Dit maakte Adam en Eva sterfelijk waardoor er een heldere rolverdeling ontstond. De vrouw diende zich voort te planten en de man zorgde voor het brood op de plank. Tenminste dat is wat er in de Bijbel staat. Nu maak ik even zo’n wah-wah geluid. Wat nu als ik vertel dat Eva niet de eerste vrouw van Adam was? 

Lilith en de bijbel

Het volgende verhaal is uit de Bijbel verdwenen en als nieuwsgierig mens vraag ik me af: hoe zou de wereld eruit zien als Lilith niet door Eva vervangen was? Lilith? Wie? Lilith, werd niet uit een rib gemaakt, maar gelijktijdig met Adam uit de aarde geschapen. Dit maakte haar gelijkwaardig aan haar man. Helaas is de relatie tussen deze lovebirds niet van lange duur, wanneer ze een meningsverschil krijgen. Lilith neemt de benen en besluit als zelfstandige vrouw het Paradijs te verlaten. Hierna krijgt ze gelijk het stempel onbetrouwbaar, demonisch en nog veel meer lelijks. God besluit hierop om hierna Eva uit Adam zijn rib te scheppen: een vrouw die wel onderdanig kan zijn. 

lilith

Be like Lilith

Wat nu als Adam en zijn vrouw Lilith het scheppingsverhaal vertegenwoordigen? Waar man en vrouw gelijk zijn? Een wereld waar de vrouw ultiem in haar kracht staat en vanuit hier haar eigen keuzes maakt. Een wereld waar vrouwen niet meer beschadigd worden door geldende conventies? Waar vrouwen verlicht worden door zelfliefde, mede mogelijk gemaakt door aangeboren zelfverzekerdheid? Of de mythe nu waar is of niet, ik denk dat dit verhaal verteld dient te worden. Adam, Eva move over: we need more Lilith’s in this world.