Wat is reiki en hoe werkt het?

wat is reiki

Wat is reiki? Dat smaakt toch zo lekker met wasabi

Wat weet u eigenlijk van reiki? Het zou zomaar een vraag uit de tweede ronde van De Slimste Mens kunnen zijn. Waarbij voor deze speciale jubileumeditie Martin Garrix, Martin Gaus en Tino Martin zijn aangeschoven. De mannen komen niet veel verder dan sushi, iets met therapie en Japan. Waarbij de twee laatste antwoorden toch nog punten opleveren voor Martin Garrix.

Reiki is de universele levensenergie

De eerste keer toen ik over reiki hoorde, snapte ik niet zo goed wat reiki is en hoe het werkt. Hoe kun je door middel van je handen iemand anders helen? Het had zo nog een paar reïncarnaties kunnen duren, maar het kwartje viel al in dit leven. Nee, er vloog geen UFO met een luidspreker over, of een straaljager die reiki in de lucht voor mij schreef, maar de tekens waren er én ik pikte ze op. Zo geschiedde dat ik in 2019 mijn reiki level 1 & 2 heb behaald. Hierdoor kan ik jou als nieuwsgierig aagje nu alles vertellen over reiki. Waarbij Rei: voor universele levensenergie staat en Ki: energie betekent. Deze universele levensenergie stroomt door ons allemaal, ja ook door jou. 

>> Scroll naar beneden voor het antwoord op de vraag: wat is reiki?

Het verhaal van Mikao Usui

Dokter Mikao Usui uit Japan groeit op met de verhalen over De Grote Boeddha die over helende gaven beschikt. Hij zou zo graag willen leren hoe je jezelf en anderen kunt helen. Mikao Usui praat en praat met boeddhistische grootmeesters, leert het Sanskriet en leest de heilige geschriften over Boeddha. Uiteindelijk vindt hij de teksten, maar de helende krachten: die ontbreken nog. Zo ontdekt hij in de Indiase Sutra’s een formule die je kunt toepassen om over deze helende krachten te kunnen beschikken. Hiervoor reist hij naar de heilige Kurama berg af, waar hij 21 dagen lang zal vasten en mediteren. 

21 dagen, 21 stenen

Mikao Usui, de grondlegger van reiki therapie, legt bovenop de berg 21 stenen voor zich neer. Waarbij hij elke dag een steen van de berg afwerpt. Na 21 dagen gooit hij in het holst van de nacht, net voordat het licht wordt, de laatste steen weg. Dan gebeurt het; er gebeurt helemaal niets. Ietwat teleurgesteld tuurt hij nog even voor zich uit en ziet dan in de verte een lichtflits. Door het mediteren en vasten is hij zo verbonden met het universum dat hij voelt dat deze lichtflits over bewustzijn beschikt. Hij zou zich moeten laten treffen, wil hij over de (zelf)helende energie kunnen beschikken. Even denkt hij hierover na: ”Wat als deze flits mij zal doden?” Dan zou hij nog steeds geen mensen kunnen genezen. Toch besluit hij het risico te nemen en de bliksemflits raakt hem in zijn voorhoofd. 

De reiki symbolen

Terwijl hij getroffen wordt door deze lichtflits, treedt de dokter uit zijn lichaam. Al zwevende wordt hij omringd door gekleurde lichten en symbolen. Tijdens het aanschouwen van deze reiki symbolen ontvangt hij de bijbehorende kennis en wordt hij afgestemd op de helende krachten van de reiki energie. Nu is het zijn levenstaak geworden om deze energie te gebruiken en om deze door te geven. Wanneer Mikao Usui in 1930 sterft, heeft hij deze afstemming/inwijding al aan zestien reiki meesters doorgegeven. Deze hebben de (zelf)helende energie weer doorgegeven en inmiddels behoor ik tot de elfde generatie als je de stamboom bekijkt, die over deze helende kracht beschikt. 

Wat is reiki nu precies?

Reiki kun je niet zien, net zoals je de zwaartekracht en De Wet van de Aantrekkingskracht niet kunt zien. Wel kun je deze kracht voelen; wanneer je een sessie geeft én ontvangt. Tijdens een behandeling kun je verschillende sensaties voelen met al je zintuigen. Van tintelingen, tot beelden en geuren. Het bijzondere aan reiki is dat iemand niet fysiek aanwezig hoeft te zijn. Omdat alles energie is, kun je ook een sessie op afstand ontvangen. Wil je dit een keer ervaren? Dan kan ik dit aan jouw aanbieden. Bekijk hier de Reiki on Distance pagina. Of ik kan je Reiki By Joëlle aanraden. Joëlle en ik hebben samen de initiaties ontvangen, waarbij we vaak sessies aan elkaar hebben gegeven. Elke keer stonden we weer versteld van de kleuren die we gelijktijdig zagen of de boodschappen die doorkwamen. Het mooie aan een reiki sessie is dat het precies geeft wat je op dat moment nodig hebt. Daarbij hoeven de gever en ontvanger niet dezelfde ervaring te hebben, dit maakt elke sessie uniek en ook best wel intiem. Mocht je op Ibiza zijn, dan kun je ook altijd een sessie bij mij op locatie boeken of ik kan naar jou toekomen. Je kunt hier een bericht verzenden om een afspraak te maken. 

Voor zowel mentale als fysieke pijn

Reiki kan verlichting geven bij zowel fysieke, mentale als emotionele pijn. Ook kan het krachtigste symbool in jouw Akasha Kronieken (de bibliotheek van je ziel) kijken. Waarbij trauma’s uit het heden, verleden of de toekomst kunnen worden geheeld. Veel mensen zullen zich na een sessie lichter voelen en misschien niet weten wat er exact is gebeurd. Zie een reiki sessie als een massage, waarbij er een knoopje wordt verwijderd; alleen kan dit de ene keer een mentale knoop zijn en de andere keer een fysieke. 

Steeds meer wetenschappelijk bewijs

Alhoewel reiki niet wetenschappelijk bewezen is, wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan. Hier kun je daar meer over lezen. Het zit in de aard van de mens om vooroordelen te hebben over dingen die je niet kunt zien, misschien niet begrijpt of zweverige lariekoek vindt. Gelukkig wordt er steeds meer wetenschappelijk bewijs geleverd over (ik noem ze even) deze natuurlijke tools, zoals reiki, meditatie en ademtechnieken. Eeuwenoud en toch vergeten. Gelukkig raken steeds meer mensen (weer) bekend met deze bronnen. Amen.